Meny

- Kristne er mål

Nonner samlet seg i den nordlige irakiske byen Arbil 1. november, dagen etter at sju medlemmer av sikkerhetsstyrkene og 46 kirkegjengere ble drept da amerikanske og irakiske styrker stormet den syrisk-katolske kirken Sayidat al-Nejat i sentrum av Baghdad. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En al-Qaidagruppe i Irak har erklært kristne som «legitime mål».
Tidsfristen nærmer seg for den koptiske kirken i Egypt, som har blitt truet med aksjoner fra islamistenes side om de ikke frigir kvinner som skal bli holdt i varetekt etter at de konverterte til Islam. Kvinnene, Camilia Shehata og Wafa Constantine, er gift med koptiske prester. Islamistene sier de ble tatt til fange av den koptiske kirken etter at de frivillig konverterte til Islam.


Den selvutnevnte «Islamske staten i Irak» skriver i en melding på internett at trusselen rettferdiggjøres av at kirken har nektet å opplyse om statusen til kvinnene, som skal bli holdt fanget i klostre.

- Alle kristne sentre, organisasjoner og institusjoner, ledere og tilhengere er legitime mål for mujahedin (hellige krigere), uansett hvor de kan rammes, heter det i uttalelsen.

Angrep kirke

Gruppen påtok seg ansvaret for gisselaksjonen i en kirke i Baghdad søndag, som endte med at 46 kirkegjengere ble drept under redningsaksjonen. De sier angrepet skjedde på grunn av de påståtte konvertittene i Egypt.

Blodbadet søndag begynte da væpnede menn stormet den syrisk-kristne kirken Sayidat al-Nejat i sentrum av Baghdad under kveldsmessen.

Angriperne skjøt og drepte umiddelbart en prest og tok kirkegjengere til fange. Stillingskrigen tok slutt da irakiske styrker med støtte fra amerikanske soldater stormet bygningen. Myndighetene erklærte senere at 46 kristne ble drept, blant disse to prester, og omkring 60 såret.

Sju sikkerhetspersonell mistet også livet, samt fem av angriperne.

Les også: Minst 49 drept i gisseldrama

Færre kristne

Før den amerikanskledete invasjonen i 2003 bodde det omkring 800.000 kristne i Irak. Tallet har sunket til 550.000 etter gjentatte angrep mot gruppen og dens kirken. På landsbasis har volden avtatt i Irak siden 2006-2007, men angrep er fremdeles vanlige i hovedstaden Baghdad og byen Mosul nord i landet.

Tirsdag kveld rammet 11 koordinerte bilbomber sjiamuslimske nabolag i Baghdad. Minst 63 mennesker mistet livet og 285 ble såret.

Populært