Meny

Pot-planer opp i røyk

Meksikanske soldater vokter et område der ulovlig narkotika blir brent i Ciudad Juarez i fjor vår. Ifølge hæren og føderalt politi ble 18 tonn marihuana og mer enn 300 kg kokain brent. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velgerne i California avviste tirsdag et lovforslag som ville legalisert marihuana i delstaten.

Avtroppende guvernør Arnold Schwarzenegger var blant motstanderne av forslaget.


Det såkalte Proposition 19 var gjenstand for en av flere folkeavstemninger avholdt samtidig med mellomvalget i USA. 57 prosent stemte mot og 43 prosent stemte for, melder CNN.

Dyrking og salg av marihuana til medisinske formål har vært lovlig i delstaten siden 1996, men tilhengerne av fullstendig legalisering, inkludert bruk, dyrking og handel, gikk hardt inn for å få «Prop 19» vedtatt. Forslaget ville ha tillatt mennesker fra 21 år og oppover å besitte opptil 28 gram marihuana og dyrke 2,32 kvadratmeter pot-planter.

Les også: I dag kan de legalisere marihuana

- Stor seier

Tilhengerne av lovforslaget, som fikk stor støtte blant yngre velgere, men motstand blant eldre, forsøkte å holde masken etter valget.

- Faktum er at flere millioner californiere stemte for å legalisere marihuana. Det er en stor seier, sier Richard Lee, som stod bak forslaget. Han la til at han vil legge frem et tilsvarende forslag om to år.

- Vi har brutt gjennom glasstaket. Prop. 19 har endret vilkårene for debatten, og det er en stor strategisk seier.

- Med begrensede ressurser denne gangen klarte vi å bygge en enormt sterk koalisjon. Denne koalisjonen vil bare fortsette å vokse i størrelse og styrke mens vi nærmer oss 2012.

Skatt

Kommersiell dyrking i stor skala, og skattlegging av slike avlinger, ville også ha blitt tillatt, men med forbehold om at slike tillatelser ville være opp til kommunale myndigheter å gi.

Blant tilhengerne av Prop 19 var en stor rekke politikere, fagforeninger og rettighetsgrupper, samt milliardæren og filantropen George Soros, som støttet «Ja»-kampanjen med en million dollar fra egen lomme. Støtten til tross viste en meningsmåling nylig at nei-siden ledet med 49 mot 44 prosent, et uventet slag for ja-siden, som hadde ledet på målinger i flere måneder. Blant motstanderne var alle guvernørkandidatene, blant disse seierherren Jerry Brown (D), og delstatens to senatorkandidater, samt USAs riksadvokat Eric Holder.

Den tidligere filmstjernen Schwarzenegger, en republikaner kjent for sine sosialliberale syn, avslørte på sin Twitterside etter at valget ble avsluttet at han var blant dem som avviste forslaget.

Internasjonal kritikk

Føderal statistikk viser at nærmere sju prosent av delstatens 37 millioner innbyggere røyker cannabis minst en gang i måneden.

Forslaget har også blitt kritisert internasjonalt. I forrige måned uttalte latinamerikanske ledere i Colombia at USA ikke samtidig kan «straffe slik aktivitet i andre land og legalisere det på eget territorium».

Amerikanske myndigheter advarte om at en ja-stemme kunne vanskeliggjøre «krigen mot narkotika».

Tilhengerne mente på sin side at legalisering kan ødelegge det svært lukrative markedet for meksikanske narkotrafikkanter, som utkjemper en brutal krig om kontroll over smuglerrutene til USA. Narkokrigen i Mexico har krevd over 28.000 liv de siste fire årene.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært