Meny

Obama ber om samarbeid med republikanere

President Barack Obama ringte republikaneren John Boehner og sa at han gledet seg til å jobbe med ham. Boehner fikk en klump i halsen da han snakket om sin amerikanske drøm om å gjøre det stort i politikken i Washington. Foto: REUTERS / Jim Young / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama har ringt republikanske ledere og sagt at han er interessert i å finne en felles plattform etter Demokratenes nederlag i Representantenes hus i mellomvalget tirsdag.

Mellomvalget i USA ble akkurat det nederlaget for president Barack Obama og Demokratene som meningsmålingene og ekspertene hadde spådd.

Demokratene tapte som ventet flertallet i Representantenes hus og berget bare så vidt et knappere flertall i Senatet enn de hadde før valget.

Les også: Tea Party-aktivist vinner i Florida

President Barack Obama oppfordret til samarbeid da han ringte og gratulerte republikaneren John Boehner, som etter alt å dømme overtar som president i Representantens hus.

Boehner snakket med gråten i halsen om sin målrettede vei inn i politikken, som en del av den amerikanske drømmen. Foto: Reuters / Scanpix.Boehner snakket med gråten i halsen om sin målrettede vei inn i politikken, som en del av den amerikanske drømmen. Foto: Reuters / Scanpix.

Se også: Ga seierstalen

Boehner snakket med gråten i halsen om sin målrettede vei inn i politikken, som en del av den amerikanske drømmen.

Men en rekke republikanske politikere har gitt uttrykk for alt annet enn samarbeidsvilje i valgkampen.

– Det amerikanske folket har sendt et umiskjennelig budskap til Obama i kveld. Det budskapet er: Legg om kursen, sa Boehner i en tale da det var klart at Republikanerne overtar kontrollen i Representantenes hus.

Frustrasjon

Sinnet og frustrasjonen over den økonomiske situasjonen var etter alt å dømme en avgjørende årsak til at valgresultatet ble som det ble.

Et flertall av velgerne viste at de ikke tror på Obamas forslag til løsning og ikke ønsker å gi ham mer tid til å begynne å skape nye jobber.

Flere kjente navn forsvinner ut av Senatet, blant dem Russ Feingold i Wisconsin, en av Senatets mest liberale medlemmer, og Blanche Lincoln i Arkansas.

Men demokratene beholdt sine plasser i California, med Barbara Boxer, i West Virginia med Joe Manchin, og i Colorado med Paul Bennet.

Den foreløpige opptellingen tydet ved midnatt i USA også på at Harry Reid overlevde utfordringen fra Tea Party-aktivisten Sharron Angle i Nevada, og at Patty Murray ville bli gjenvalgt i Washington.

I California tilsier prognosene at Jerry Brown overtar etter Arnold Schwartzenegger som guvernør for USAs mest folkerike delstat.

Nedtrykt stemning

På demokratenes valgvake i Pennsylvania var stemningen nedtrykt da det viste seg at kandidaten Joe Sestak ikke blir valgt inn i Senatet.

Demokratene på valgvaken ville ikke godta det da Sestak gratulerte sin motstander Pat Toomey med den knappe seieren i senatsvalget. Men de jublet da han takket de 19.000 frivillige som har jobbet for ham.

– Jeg har hatt kommandoen over mange skip, men aldri hatt en så profesjonell stab som den jeg hadde her, sa Sestak, som er admiral i USAs marine og har vært sjef for hangarskipsgrupper.

– Angriper redningsmenn

Blant de lojale demokratene som var forbitret over nederlaget, var universitetsprofessor Henrik Eger.

– Jeg fatter ikke at velgerne stemmer inn disse folka. Titanic synker, og de går løs på redningsmennene. Det er fordi amerikanerne skal ha øyeblikkelig tilfredsstillelse. De har ikke tålmodighet til å vente i to år på at problemet med arbeidsløsheten løses, sier han til NTB.

Geri Tyler, som også var tilstede på valgvaken, sier hun er irritert og frustrert over hvor lite demokratiske kandidater gjør av seg i år.

– De demokratene jeg liker, står ikke opp for partiet. Obama har gjort vidunderlige ting. De skulle ikke behøve å forsvare seg, de burde skryte åpent av det.

– Normaltilstanden gjenopprettet

Ved at Demokratene beholder flertallet i Senatet og Republikanerne som spådd overtar makta i Representantenes hus, gjenopprettes normaltilstanden i amerikansk politikk, mener Hilde Restad, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

– Nå har vi kommet tilbake til den vanlige tilstanden, sier hun til NTB.

Restad framholder at det er normalt at presidentens parti opplever et nederlag i mellomvalget, to år inn i sin periode, og hun mener det er uvanlig slik det har vært siden presidentvalget siden demokratene har hatt all makt alene.

Ifølge NUPI-forskeren pleier det å være slik at partiene deler på å ha makta i Senatet, Representantenes hus og Det hvite hus.

Dette vil gjøre seg mest gjeldene ved at det blir vanskeligere for Obama å gjennomføre sitt politiske program de to neste årene.

Noe av det mest interessante, mener Restad, blir om Demokratene er interessert i å forhandle om forslag til ny klimalov og innvandringsreform, eller om de bare kommer til å legge vekk sakene.

Populært