Meny

To selskap vil brygge øl på 78 grader nord:

Brygger opp til kamp om «verdens nordligste øl»

Hvis entusiastene får viljen sin kan det bli ølbrygging på 78 grader nord. To selskap ønsker å etablere bryggerier på Svalbard. Får de ja, mister Mack statusen som «Verdens nordligste bryggeri». Illustrasjonsfoto: Scanpix / Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir kamp om Macks slagord «Verdens nordligste bryggeri». To selskap ønsker å starte egne bryggerier på Svalbard.

(ABC Nyheter): Macks status som verdens nordligste bryggeri utfordres. Søknader fra to ulike selskaper om å starte ølbryggeri på Svalbard behandles nå i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

Svalbardloven av 1928 forbyr i utgangspunktet produksjon av alkohol på øygruppa, men i departementet avvises ikke søknadene umiddelbart.

- Svalbard har endret seg

- Jeg skjønner at man i 1928 lagde en lov mot alkoholproduksjon på Svalbard - da var det jo et fullstendig mannssamfunn. Men andre lover er endret som følge av at samfunnet her oppe også har endret seg, sier Robert Johansen som ønsker å etablere «Svalbard bryggeri AS» i Longyearbyen.

- Vi er klar over forbudet, og avventer nå at søknaden behandles, sier rådgiver Aleksej A. Korotnev i den statseide russiske trusten «Arcticugol» som ønsker å etablere et mini-bryggeri i Barentsburg.

Hvis begge lykkes med sin ølproduksjon ved 78 grader nordlig bredde er det Johansen som vil være eier av «Verdens nordligste bryggeri» - for Longyearbyen ligger noe lengre nord enn den russisk dominerte byen.


Litt sør for Longyearbyen ligger den russiske bosetningen Barentsburg. Også her ønsker en et eget bryggeri. Foto: ScanpixLitt sør for Longyearbyen ligger den russiske bosetningen Barentsburg. Også her ønsker en et eget bryggeri. Foto: Scanpix

Tromsø derimot, hvor Mack har sitt bryggeri, ligger på «bare» 69 grader nord.

Les også: Stanser øl som bistand

I sin søknad til HOD skriver det russiske selskapet som er underlagt det russiske energidepartementet, at de ikke har planer om å selge brygget utenfor Svalbard.

Øl-elskeren og hjemmebryggeren Robert Johansen brygger derimot på noe luftigere drømmer i det høye nord.

- På litt sikt kan det være aktuelt å selge utenfor øygruppen, men i utgangspunktet skal dette være et lokalt produkt, sier han.

- Miljøgevinst

I dag omsettes det 400.000-450.000 liter øl i året på Svalbard, anslår Johansen. Selv har han som mål å produsere opp mot 100.000 liter årlig, mens russerne skisserer planer for cirka 50.000 liter.

- Det er en liberal holdning til alkoholomsetning her oppe, fastslår Kjell Mork som leder Longyearbyens lokalstyre og støtter planene.

- Dette vil jo bli et lokalt produkt, og kortreist mat er jo stadig mer i fokus. Det vil ha en miljøgevinst å produsere øl her oppe fremfor å frakte flaskene opp hit. I tillegg kan deler av restavfall brukes i for eksempel russernes griseoppdrett, sier Mork som håper på at loven endres eller at det gis dispensasjon.

- I tillegg kan det jo på sikt gi noen arbeidsplasser, håper han.

Lokalstyret skal allerede ha luftet tanken for Justisdepartementets polaravdeling.

Les også: Stortinget lurt om øl

Les også: Tester lagringssted for CO2 på Svalbard

Aleksej A. Korotnev presiserer overfor ABC Nyheter at de ikke vil gjøre mer med saken inntil departementet har sagt sitt, men samtidig bekrefter belgiske «Coenco Bvba» at de allerede er i samtaler om salg av bryggeriutstyr til produksjon på Svalbard.

De mest optimistiske ølhundene på Svalbard håper at søknadene kan avklares allerede på første møte i regjeringens interdepartementale polarutvalg. De samles allerede 17. november.

Hva Mack bryggeri i Tromsø vil gjøre med de potensielle utfordrerne til tittelen som «Verdens nordligste ølbryggeri», er usikkert. ABC Nyheter klarte tirsdag ikke å komme i kontakt daglig leder Harald Bredrup.

Onsdag fikk derimot «Nordlys» å få fatt i Bredrup som avfeier planene.

- Mikrobryggerier. Vi er fortsatt verdens nordligste kommersielle bryggeri, sier Mack-sjefen til avisa.

Julia Madison intervjuet Aleksej A. Korotnev

Populært