Meny

Vulkanutbrudd kan ramme ministermøtet

Fra venstre Finlands statsminister Mari Kiviniemi, Danmarks Lars Løkke Rasmussen og Islands Johanna Sigurdardottir på Nordisk råd tirsdag. Foto: Ingolfur Juliusson (reuters/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et eksplosivt vulkanutbrudd på island kan komme innen Nordisk Råds ministermøte er over i morgen.

Vulkanen Grimsvötn på Island har våknet til live igjen, og det er sannsynlig med et utbrudd i løpet av de kommende dagene, mener eksperter.

Den seismiske aktiviteten i vulkanen tilsvarer aktiviteten i forkant av dens forrige utbrudd for seks år siden, opplyser de samme ekspertene. Samtidig har store vannmengder samlet seg over vulkanen.

Kan ramme ministermøtet

Dette skjer samtidig med at alle de nordiske stats- og utenriksministrene er samlet under Nordisk Råds ministermøte i Reykjavik.

Ifølge Berlingske Tidende kan vulkanutbruddet komme allerede i morgen ettermiddag eller kveld, og det kan bli massivt.

Vannet hoper seg opp fordi varmen fra vulkanen får isbreen Vatnajökull til å smelte. Før eller senere vil vannet briste, og da vil trykkendringen kunne utløse et vulkanutbrudd. Den økte aktiviteten i Grimsvötn sammenfaller med Nordisk råds møte på Island.

Les også: Island frykter nytt vulkanutbrudd

Kan komme allerede i morgen

Det gis ingen statsgarantier i vulkanverden. Når det er sagt er det en viss risiko for at en av Islands mest aktive og eksplosive vulkaner i verste fall kan få et utbrudd sent på dagen i morgen.

- Det er ikke helt usannsynlig at det vil bryte ut i løpet av de neste dagene. Våre siste beregninger viser at det kan godt vise seg å komme sent på dagen i morgen, sier Rikke Pedersen, leder av Nordisk Vulkanologisk Institutt, til berlingske.dk.

Vulkanen Grimsvötn ligger skjult under en isbre, rundt 200 meter nedenfor den største isbreen i landet, Vatnajökull.

Rammes neppe like hardt

Pedersen ønsker likevel å roe ned skrekkscenariet, og understreker at et utbrudd på Grimsvötn med stor sannsynlighet på langt nær vil kunne forårsake tilsvarende askeskyproblemer som vi hadde i vår. Den kjemiske sammensetningen av vulkansk magma vil i dette tilfellet produsere langt grovere askepartikler enn det vi så i april. Dermed vil ikke asken kunne stige like høyt opp i atmosfæren, og det som kastes opp vil dale raskt ned igjen. I tillegg vil den eksplosive fasen av et typisk utbrudd av denne typen kun vare i tre til fem dager.

Danmarks Meteorologiske Institutt (DMI) mener også at det er lite sannsynlig at et vulkanutbrudd i morgen ettermiddag vil kunne føre til problemer for flytrafikken. Ifølge deres siste målinger vil en eventuell askesky legge seg 500 kilometer sør for Island i morgen ettermiddag. Og i lavere høyder vil vindforholdene være rolige og dermed ikke kunne forstyrre flytrafikken i nevneverdig grad. - Asken av et mulig hvis vi får et vulkanutbrudd i morgen ettermiddag, men på grunn av eksisterende vindforhold, vil det neppe lamme flytrafikken i området rundt Reykjavik, sier meteorologen Jesper Eriksen til Berlingske Tidende.

Eksplosivt

Det er imidlertid ifølge eksperter uunngåelig at vulkanen vil bli eksplosiv når eller hvis den skulle få et utbrudd. Møtet mellom smeltevann og magma kan føre til voldsomme eksplosjoner som kan sende askepartiklene svært høyt opp i atmosfæren. Dette kan verste fall igjen kunne forstyrre den transatlantiske flytrafikken slik tilfellet var i våres. På grunn av dette er nervøsiteten ganske stor i Reykjavik, ikke minst fordi byen som i dag og i morgen er vertskap for Nordisk Råds ministermøte med alle regjeringssjefer og utenriksministre fra de nordiske landene til stede. Etter planen skal ministere fly tilbake til sine hjemland fra Island tirsdag ettermiddag.

Sist vulkanen Grímsvötn hadde utbrudd var i 2004. Den gangen ble ledet vinden askeskyen i nordlig retning, før den vendte seg inn over det sentrale Skandinavia, og i Sverige falt finkornet aske ned fra himmelen på flere steder.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært