Meny

Fengselsdom for råsykling

Erstatning, bot og 18 dagers fengsel ble resultatet da en kveldstur på sykkel endte i kræsj med en mann i forgjengerfelt. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykkelturen ble dyr for 28-åringen. Han kræsjet med en fotgjenger og ble i dag dømt til fengsel, bot og erstatning.

(ABC Nyheter): 28-åringen hadde nylig flyttet til området og skulle sykle ned bakken fra Storo til en internettcafé på Torshov i Oslo. Men han syklet på en mann åtte meter ute i et fotgjengerfelt og skadet ham, til tross for tørr vei og et godt opplyst gangfelt.

I Oslo tingrett ble syklisten i dag dømt til 18 dagers fengsel (med to års prøvetid), 10.000 kroner i bot og 50.000 kroner i erstatning.

Retten mente syklingen var farlig. 

Fotgjengeren ble slengt i bakken og har fått en varig synsskade på venstre øye og har kun 30 prosent syn på øyet.

Til retten opplyste han også at han lider av daglige hodesmerter og har også problemer med hukommelse og konsentrasjon.

Fortsatt sykemeldt

Etter ulykken i september 2009 var han 100 prosent sykemeldt i en måned. Deretter gikk han over på aktiv sykemelding i nesten et halvt år, men er fortsatt sykemeldt 20 prosent.

«Han har fremdeles begrenset arbeidskapasitet og arbeidsoppgavene hans er endret etter hans funksjonsnivå», skriver dommeren.

Et politivitne fortalte retten at man hadde funnet blodspor fra den skadete mer enn åtte meter ute i veien, og politibetjenten mente det hadde vært tørr vei og gode kjøreforhold den aktuelle høstkvelden i fjor.

«Etter rettens vurdering har tiltalte opptrådt uaktsomt i straffelovens forstand ved å ikke redusere farten på vei inn til det aktuelle trafikkrysset», heter det i dommen.

«For øvrig syklet tiltalte uten lyslykt og han syklet strekningen for første gang. Etter rettens oppfatning bør man på steder hvor man ikke er kjent utvise større grad av aktsomhet enn ellers», heter det videre.

Anger hjalp lite

At syklisten både viste anger og tilsto forholdene, forandret ikke domstolens oppfatning av at det var nødvendig med en streng reaksjon - av allmennpreventive hensyn.

«Syklister i veibildet utgjør en stor trafikkrisiko da også syklister kan volde alvorlig skade i trafikken. Dette sett spesielt opp mot at ulykken inntraff mot en gående i et fotgjengerfelt hvor gående bør kunne ferdes trygt», slås det fast.

Aktor ba om at den skadede fotgjengeren skulle få erstatning, og retten aksepterte dette.

«Retten finner det tilstrekkelig bevist at tiltalte har handlet med grov uaktsomhet», skriver dommeren som mener 50.000 kroner er et fornuftig beløp.

Dommen falt tirsdag og er derfor ennå ikke rettskraftig.

Hva synes du, er det en riktig dom?

Populært