Meny

Blogger tatt

Vietnamesiske veteraner under et opptog i Hanoi søndag 10. oktober. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En vietnamesisk blogger har blitt pågrepet for «krenkelse av statlige interesser» etter å ha kritisert en representant for sikkerhetsmyndighetene og hans familie.

Pågripelsen av Le Nguyen Huong Tra (35), som blogget under kallenavnet«Co Gai Do Long» skjedde få dager etter at den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton uttrykte bekymring for Vietnams menneskerettighetspolitikk.

Bloggeren «har skrevet flere innlegg der hun kritiserer en statlig representant og hans familie for deres beskyttelse av visse kjendiser», skriver statlige Vietnam News. Avisen Tuoi Tre siterer general Le Hong Anh, minister for offentlig sikkerhet, som sier de «uriktige oppføringene» ble postet om familien til Nguyen Khanh Toan, viseminister for offentlig sikkerhet.

«Misbruk»

Tra er anklaget under straffelovens paragraf om «misbruk av demokratiske friheter», sier Tuoi Tre, med henvisning til etterforskningen. Hun risikerer fengsel dersom hun blir dømt.

Pressefrihetsgruppen Committee to Protect Journalists (CPJ) fordømte pågripelsen av Tra, og kalte det «den seneste episoden i en økende kontroll av bloggere i forkant av den avgjørende kommunistiske partikongressen i januar 2011».

Politiske spenninger har tiltatt i Vietnam i forkant av regjeringspartiets femårlige kongress, der representanter til de øverste ledervervene velges.

- Som alle vietnamesiske borgere har bloggere rett til ytringsfrihet, som er nedfelt i landets grunnlov, sier CPJs øverste representant for Sørøst-Asia, Shawn Crispin.

USA kritisk

Rettighetsgrupper sier Vietnam har slått ned på politiske bloggere, aktivister og andre.

I forbindelse med et regionalt toppmøte i Hanoi lørdag uttalte Clinton at USA er bekymret over pågripelsen og domfellelsen av mennesker for fredelige protestaksjoner, angrep på religiøse grupper og begrensningen av frihet til bruk av internett.

- Vietnam har så mye potensial, og vi mener at politiske reformer og respekt for menneskerettighetene er en grunnleggende del av å virkeliggjøre dette potensialet, sa hun.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært