Meny

Krekar-organisasjon i Wikileaks-dokumenter

Krekar og Ansar al-Islam, samt Ansar al-Sunna som gruppen på et tidspunkt skiftet navn til, omtalt i 184 Wikileaks-dokumenter fra Irak. Her er Mullah Krekar fotografert i Oslo Tingrett (utenfor rettsal 327) i september i år. Foto: Berit Roald / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gjennomgang NRK har gjort av de omstridte Wikileaks-dokumentene viser at mulla Krekar og Ansar al-Islam er omtalt i 184 dokumenter. Gruppen knyttes til både halshogginger og selvmordsaksjoner.

Totalt er Krekar og Ansar al-Islam, samt Ansar al-Sunna som gruppen på et tidspunkt skiftet navn til, omtalt i 184 Wikileaks-dokumenter fra Irak, ifølge NRK.

Dokumentene er skrevet av de internasjonale styrkene i Irak mellom 2004 og 2009 og beskriver ifølge NRK hvordan organisasjonen har gjennomført angrep både mot internasjonale styrker og andre irakiske grupperinger.

– Troverdig

Ifølge forsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt har Ansar al-Islam vært en av de mest aktive opprørsgruppene i Irak.

Lia mener det er et tydelig samsvar mellom innholdet i dokumentene og hva organisasjonen selv har uttalt de siste årene, ikke minst på nettet.

– Jeg tror at dokumentene er ganske så troverdige. Dette er rapporter ment for intern bruk, og tenkt brukt for å kunne bekjempe opprøret for de internasjonale styrkene på en best mulig måte. Dermed er det ingen grunn til å tro at man har forfalsket informasjonen fra de militæres side, sier Lia på generelt grunnlag om Wikileaks-dokumentene.

I dokumentene får man et detaljert innblikk i hvordan gruppen har operert de siste åra. Man får blant annet nøye beskrivelser av hvordan Ansar al-Islam sammen med al-Qaida planla angrep med bilbomber. I en rapport fra 2008 knyttes organisasjonen Krekar var med å starte i 2001, til en større selvmordsaksjon mot en restaurant. 48 personer ble drept og over 100 skadd.

Gruppen knyttes også til halshogginger som straffereaksjon mot enkeltpersoner.

Opererer i hele Irak

Andre rapporter dreier seg om smugling av våpen og personer fra Iran, Syria og Libanon. Det er også rapporter om hvordan organisasjonen har rettet seg direkte mot den såkalte grønne sonen i Bagdad – senteret for det internasjonale nærværet i Irak.

Mulla Krekar regnes ikke lenger som den operative lederen av Ansar al-Islam. Ifølge Lia er gruppen fortsatt aktiv, og gruppen opplyser selv at den gjennomfører stadig nye angrep.

Rapportene viser dessuten at aksjonsområdet til Ansar al-Islam har strukket seg over hele Irak, ikke bare den nordlige delen av landet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært