Meny

I dag kan de legalisere marihuana

Et klistremerke som støtter proposition 19, et lovforslag som vil legalisere marihuana i delstaten California, dersom den vedtas tirsdag. (Foto: Reuters / Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kan California gjøre det lovlig å bruke, selge og dyrke marihuana. Tilhengerne mener det vil kutte utgiftene og øke inntektene til delstaten. Arnold Schwarzenegger frykter det vil gjøre delstaten til latter.

(ABC Nyheter): Samme dag som amerikanerne går til valgurnene i mellomvalget, skal innbyggerne i California stemme over om marihuana skal legaliseres i delstaten.

Forslaget går ut på å endre delstatsloven slik at det blir tillatt for alle over 21 år å være i besittelse av opptil 30 gram marihuana til privat bruk. I tillegg skal man kunne dyrke opptil to kvadratmeter av cannabisplanten på sin egen eiendom.

Blir loven vedtatt vil delstaten være den første som tillater dyrking, kjøp, salg og bruk av marihuana uten at det trenger å være knyttet til en medisinsk diagnose.

Lovforslaget har vært populært blant republikanere, mens demokratene generelt har vært mer lunkne. Noen av argumentene for legalisering er at politiet bruker for mye tid og ressurser på å håndheve forbudet mot marihuana, samt at staten kan tjene store penger på skatter og avgifter dersom salget løftes opp fra undergrunnen.

USA-ekspert professor Ole Moen ved Universitetet i Oslo mener argumentene er interessante:

- Republikanerne er vanligvis forbudsorienterte, men når økonomien bringes inn så er det også et argument som er en kjepphest for republikanerne. Selv om de ikke er glade i skatter så er de for omsetningsavgift, fordi det er en flat skatt som gjelder alle, forklarer han og legger til at California har et veldig stort underskudd på budsjettet.

Skuespiller Danny Glover, sanger Melissa Etheridge og skuespiller/komiker Hal Sparks er blant dem som har gått ut med sin støtte til Proposition 19. (Foto: Scanpix)Skuespiller Danny Glover, sanger Melissa Etheridge og skuespiller/komiker Hal Sparks er blant dem som har gått ut med sin støtte til Proposition 19. (Foto: Scanpix)

Moen tror også at dersom lovforslaget vedtas, så vil det kunne få ringvirkninger:

- California er en liberal stat. Det er verdens femte største økonomi, altså hvis staten var uavhengig ville den ligget som nummer fem i verden, dette gjør at den er viktig sammenlignet med andre småstater.

- Det som skjer der skaper mye blest. California er ofte den staten som går foran. Tendenser som man ser her vil spre seg, sier han til ABC Nyheter.

Se video: Stemmer over om dette blir lov

- Vil gjøre California til latter

Meningsmålinger den senere tiden viser at det er jevnt mellom ja-siden og nei-siden, men at nei-siden har et lite forsprang.

California-guvernør Arnold Schwarzenegger mener legalisering av marihuana vil gjøre delstaten til latter. (Foto: Scanpix)California-guvernør Arnold Schwarzenegger mener legalisering av marihuana vil gjøre delstaten til latter. (Foto: Scanpix)

Den republikanske guvernøren i California, Arnold Schwarzenegger, har gått hardt ut mot lovforslaget. I forrige måned skrev han i Los Angeles Times at «enhver patruljerende politimann, dommer og statsadvokat vil fortelle deg at Proposition 19 er et initiativ fullt av feil som vil bringe med seg en rekke juridiske mareritt og risikoer for allmennsikkerhet».

Han mener også at dersom forslaget vedtas, så vil det gjøre California til latter.

Blant topp-politikerne som har gått ut og gitt sin støtte til legalisering av marihuana, er Alaska-guvernør Sarah Palin, som nylig uttalte at hun muligens vil stille som presidentkandidat til valget i 2012.

I en debatt på Fox News kalte hun marihuana et relativt lite problem:

- Jeg synes at vi må prioritere politiarbeidet vårt. Hvis noen vil røyke en joint i sitt eget hjem og ikke gjøre noen noe skade, så er det kanskje andre ting våre politistyrker bør bruke sine krefter på, sa hun til Fox News.

Les også: Obama kjemper for å unngå valgnederlag

Få paralleller

Professor Ole Moen mener det er få, men visse paralleller mellom diskusjonen nå og argumentene som bidro til å oppheve alkoholforbudet i USA på 1930-tallet.

- Alkoholforbudet var noe annet. Det var en føderal lov. Forbudet var moralsk forbundet. Alkohol var et problem i familie- og arbeidslivet. Det var også andre land, som Island og Norge, som hadde forbud og det var del av en slags moralsk opprustning etter 1. verdenskrig.

- Men etter hvert så man store problemer med smugling og annen ulovlig virksomhet som kom på grunn av forbudet. Det er jo med i debatten her også. Politiet bruker mye tid på det, og det skaper en undergrunn av ulovligheter som kan medføre andre ting også. Men bortsett fra dette er det ikke noen særlige likhetspunkter, mener Moen.

Les også: Republikanerne vinner på Facebook

California først ute

California var den første staten i USA som vedtok å legalisere marihuana til medisinsk bruk. I november 1996 stemte flertallet for Proposition 215, som legaliserte dyrking og besittelse av marihuana i California for medisinsk bruk.

På tross av dette vedtok høyesterett i landet i 2005 at føderale myndigheter kunne fortsette å straffeforfølge pasienter og selgere som deltok i ordningen med medisinsk marihuana.

I mars 2009 kunngjorde imidlertid det amerikanske Justisdepartementet at de ikke lenger ville fortsette denne praksisen.

Per i dag har i alt 14 av USAs 50 delstater lover som åpner for marihuana til medisinsk bruk.

- Blir Proposition 19 vedtatt av velgerne, vil den uansett bli lov i California, om guvernøren ikke legger ned veto. Og de føderale myndigheter, eller en person med «legal standing», må gå rettens vei for å få kjent den ugyldig, forklarer USA-ekspert Ole Moen til ABC Nyheter.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Populært