Meny

Her er en fjerdedel av Forsvarets utslipp

338 skvadronen med formasjonsflygning med F-16. Kampflyene står for 64 prosent av Luftforsvarets klimagassutslipp. Det utgjør nærmere en fjerdel av Forsvarets samlede utslipp i fjor. Arkivfoto: Helge Hopen (Forsvaret) / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

F-16-kampflyene står for en fjerdedel av klimagassutslippene til det norske forsvaret.

De er gamle men smekre, kampflyene i det norske luftforsvaret. I 30 år har F-16 gjennom stadige oppdateringer klart å holde seg som et moderne og kapabelt kampfly.

Les også: Potent jubilant

Veteranen F-16: Akutt mangel på teknikere

Men skapt for krig mot klimatrusselen er F-16 ikke. Tvert imot er Fighting Falcon den desiderte klimaverstingen i det norske forsvaret.

72 tusen tonn

Kampflyene er i mye i lufta og er heller ikke direkte økonomiske i drift. I 2009 sto de 57 F-16-flyene for et utslipp på 72 468 tonn CO2-ekvivalenter.

Det tilsvarer nesten en fjerdedel av Forsvarets samlede utslipp, inkludert oppvarming av all bygningsmasse, som i fjor var på cirka 300 000 tonn CO2-ekvivalenter.

Samtidig pekes kampen mot utslipp som en ny front. Det nasjonale målet er å kutte 15-17 millioner tonn innen 2020. Også Forsvaret skal ta sin andel av klimagasskuttene.

Luftforsvarets 57 F-16-fly sto i år for cirka en fjerdedel av Forsvarets samlede klimagassutslipp. Foto: Per Erlien Dalløkken


Fullt mulig å kutte

Det betyr at utslippene må reduseres med 28 prosent de neste ti årene. Det vil si at Forsvaret må kutte til rundt 215 000 tonn klimagasser i 2020.

Det er Forsvaret forskningsinstitutt (FFI) som nå ser på hva slags potensial det finnes for å drive Forsvaret på en mindre miljøbelastende måte. En mer detaljert tiltaksplan er bebudet, men noen foreløpig konklusjoner ble presentert på FFI-forum i Oslo i forrige uke.

FFI-forskerne mener at det ikke bare er mulig, men faktisk også økonomisk og operativt lønnsomt, for Forsvaret å nå det norske klimamålet ved hjelp av teknologiske løsninger og relativt enkle midler.

De to viktigste postene er fornybar energi til oppvarming og innblanding av biodrivstoff.

Mongstad delt på fem

I Norge er det transportsektoren som er den største bidragsyteren til klimagassutslipp, med cirka 32 prosent av de samlede utslippene, ifølge Klimakur 2020. Petroleumssektoren står for 27 prosent og industrisektoren for 26 prosent.

Det er inn under transportsektoren at Forsvarets aktiviteter er gruppert.

Ifølge Forsvarsektorens miljødatabase og -regnskap, som er gitt ut siden 2005, representerte Forsvaret et utslipp på om lag 300 000 tonn CO2-ekvivalenter i 2009. Det utgjør seks promille av Norges samlede utslipp som er cirka 50 millioner tonn i året.

Det betyr at alle Forsvarets aktiviteter står for bare en femdel av Mongstad. Oljeraffineriet er landets største enkeltutslipp med halvannen million tonn CO2 -ekvivalenter årlig, ifølge Klima- og forurensningsdirektoratet .

Forsvarsevnen skal ikke svekkes

Dersom Forsvaret skal ta sin andel av klimakuttene, ville et enkelttiltak som å sette samtlige F-16 på bakken oppfylt nesten hele reduksjonsmålet.

Men dette er ikke noe FFI foreslår. Forskerne har sett på klimatiltak som kan gjennomføres uten at landets forsvarsevne svekkes.

Les også: – Kampfly er viktigere enn hæravdelinger

Derimot pekes det på at en del av kampflyenes oppgaver i dag kanskje fram i tid kan erstattes av ubemannede fly (UAV) og langtrekkende missiler. Like ens at satellitter kan overta en del av oppdragene som P-3C/N Orion har i dag.

Det skal også nevnes at i 2020 vil F-16 etter planen være i ferd med å fases ut til fordel for F-35 Lightning II, uten at FFI foreløpig har sett på utslippskonsekvenser av generasjonsskiftet. Men det er vel lite som tyder på at F-35, med verdens kraftigste kampflyjetmotor som har en skyvekraft på 43 000 pund med etterbrennere på, vil representere noen drivstoffgjerrig løsning. Selv om bruksmønsteret selvsagt kan endre seg.

Mens F-16 sto for 64 prosent av Luftforsvarets klimagassutslipp, representerte C-130 Hercules kun fem prosent i 2009. Muligens vil andelen synke nå i 2010 når de nye C-130J-maskinene er faset inn. Foto: Scanpix


Alle fire C-130J Super Hercules på plass

Video: Nye C-130J Super Hercules flyr i formasjon over Slottet

Grete døpte «Siv» og «Nanna»

F-35 er ikke ferdigtestet før 2016

Flaps

Sjøtiltak som drøftes er blant annet akterspeil-flaps, forbedret overflatebehandling av skroget og andre hydrodynamiske ettermonteringer på marinens fartøyer. Amerikanerne er i ferd med å installere slike flaps på flere av sine større marinefartøy, og rapporterer om sju prosent forbedret effektivitet i gjennomsnitt.

Ettermontering av såkalte «stern flaps» er et ganske enkelt og billig tiltak, fartøyene behøver ikke legges i tørrdokk, og FFI anslår at investeringskostnaden kan være innspart på halvannet år.

FFI har foreløpig ikke regnet på potensialet i å innføre gassturbindrift versus marine fuel på flere fartøyer.

18 til 25 knop på 45 sekunder

Flere av den amerikanske marinens fartøyer har fått ettermontert akterspeilflaps. Foto: US Navy


68 468 kWh per snute

FFI peker på at det å redusere klimagassutslippene også kan ha operative fordeler.

Et konkret eksempel som pekes ut, er mer utstrakt bruk av hjelpeaggregat (auxiliary power unit – APU). Det vil ikke bare redusere drivstofforbruket og dermed også logistikkbehovet, men også være langt mindre støyende enn å for eksempel la hovedmotoren gå på tomgang for å besørge elektrisitet til de ulike systemene.

Det hører også med at å redusere drivstofforbruket ikke bare er positivt for CO2-regnskapet. FFI viser til amerikanske overslag som tilsier at drivstoff koster om lag ti ganger så mye som grunnprisen når det kommer fram til styrkene i Afghanistan.

Og apropos internasjonale operasjoner: Der amerikanerne er dyktige på solskjerming og isolering i felt, har ikke de norske leirene i Afghanistan akkurat energimerke A.

Norges 500 soldater i ISAF-styrken (International Security Force Afghanistan) i Afghanistan fordelt på to leire, brukte i fjor 2 859 966 liter diesel i sine aggregater. Det tilsvarer ifølge FFI-tallene en energimengde på 68 468 kWh per person – omtrent det tidobbelte av hva de ville brukt om de bodde hjemme i Norge.

I de norske afghanistanstyrkenes to leire (dette er Meymaneh) gikk det med nærmere tre millioner liter diesel i fjor. Foto: Scanpix


Biodrivstoff

De største enkelttiltakene som pekes ut er å energieffektivisere og gå over til oppvarming med fornybar energi av Forsvarets bygg. Det er beregnet å gi en innsparing på 42 000 tonn i året.

Dernest å starte innblanding av biodrivstoff. 50 prosent innblanding er beregnet å gi et CO2-innsparing på over 140 000 tonn i året.

Men akkurat det siste er ikke bare for Norge å endre. Nato-standarden på drivstoff tillater innblanding av 50 prosent syntetisk drivstoff dersom det har fossilt opphav, les kull og Fischer-Tropsch-prosessen.

Kjøretøyparken til Forsvaret, altså personbilene, har et gjennomsnittlig utslipp på 170 gram CO2 per kilometer, altså langt over gjennomsnittet til den norske personbilparken ellers. Målet er 120 g/km og 10 prosent elbiler som vil gi et innsparing på 1 441 tonn CO2-ekvivalenter.

Økokjøring

Men det er faktisk et potensial til å kutte like mye, 1 469 tonn, med eksisterende bilpark. Men det fordrer at militærpersonalet slakker av litt på gassen. Målinger som er gjort, viser nemlig at Forsvarets administrative kjøretøy har et faktisk drivstofforbruk som er 30 prosent høyere enn fabrikkspesifikasjonene tilsier.

FFI peker også på at det kan være mulig å gjøre de militære kjøretøyene lettere og dermed mer drivstoffgjerrig. Det fordrer imidlertid en teknologisk utvikling av for eksempel av aktive beskyttelsesmidler for å veie opp for mindre pansring.

Tiltakspakken som ligger i de foreløpige rapporten fra FFI vil samlet gi en reduksjon på 140 000 tonn CO2-ekvivalenter (47 prosent) fra Forsvaret. Samtidig påpekes det at tiltakene må starte snarest hvis man skal komme i mål i løpet av ti år.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingfunn i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil reise til Neptuns måne Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 Ap-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund
Siste nytt
00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingfunn i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil reise til Neptuns måne Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03PolitikkAp-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund
Populært