Meny

Uvær skaper kaos i nord

Uvær skaper kaos i nord

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et voldsomt uvær herjer i Nord-Norge.

På en fjelltopp på Andøya er det målt 109 knop, melder NRK. Orkans styrke er til sammenligning på 64 knop.

Flere tak blåste av da stormen herjet som verst i Nordland og Troms mandag. Mange veier ble midlertidig stengt og det samme ble flyplassen i Tromsø. Det er ikke meldt om personskader.

Folk som bor på Andenes advares mot å bevege seg utendørs.

- Det er mange takplater og løse gjenstander i lufta, sier operasjonsleder Grete Birkeland i Midtre Hålogaland politidistrikt.

- Verste på 20 år

– I løpet av de siste 20 årene har vi aldri hatt et slikt uvær, med slike vindmålinger. Ved vindmåleren der veien er stengt på Kjølhågen, er det målt vindkast opp mot 85 knop, og middelvind på 61 knop, sier Edmar Schaug-Pettersen ved Værtjenesten på Andøya til NRK.no.

Avisa Nordlys melder om mobil- og telefonkollaps, strømbrudd og innstilte ferger og hurtigbåter. I tillegg er det full stopp i flytrafikken fordi det ikke er flyforhold på Tromsø Lufthavn nå i kveld.

Det ble medlt om orkan i kastene allerede i 14-tiden i ettermiddag, men været er nå i ferd med å bedre seg på Andøya.

Mange henvendelser

Mellom klokka 14 og 20 mottok Troms politidistrikt i Tromsø 15 henvendelser i forbindelse med den sterke vinden som herjet på utsatte steder.

Klokka 18.20 var åtte av 29 fergesamband innstilt i Nordland, i Troms var tre av 17 samband stengt, mens alle fergesambandene i Finnmark er i drift.

Ved 19-tiden hadde Midtre Hålogaland politidistrikt i Harstad fått mellom 15 og 20 meldinger om tak som helt eller delvis hadde blåst av på hus i Andenes og Bleik. Hovedredningssentralen Nord-Norge hadde imidlertid ikke fått noen meldinger om alvorlige ulykker inntil klokka 21 mandag kveld.


Vis større kart

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært