Meny

Brekk: – Verstingene i pelsdyrnæringen skal vekk

Styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem, møtte mandag ettermiddag Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i Oslo. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Verstingene i pelsdyrnæringen skal ut, slo landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) fast etter møtet med representanter for næringen mandag ettermiddag.
Pelsdyrnæringen får klar beskjed fra politikerne om å skjerpe seg dersom den skal overleve.

Reaksjonene er sterke etter søndagens bilder som viser skadde og vanskjøttede rev og mink.

– Verstingene i næringens skal ut, slo landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) fast etter et møte med Norges Pelsdyralslag mandag. Møtet var berammet før avsløringene om dyremishandling kom.

Les også: - Legg ned pelsdyrnæringen

Brekk varslet at Mattilsynet skal bruke strengere virkemidler for å komme verstingene til livs med blant annet ved flere uanmeldte tilsyn.

Brekk sier at næringen har et kollektivt ansvar for å følge opp.

– Det er avgjørende for min politiske støtte at Pelsdyralslaget erkjenner problemene, slo Brekk fast.

Pelsdyralslagets styreleder, Bertran Trane Skadsem, er enig at useriøse oppdrettere må lukes ut.

Truer med nedleggelse

Arbeiderpartiet truer med å legge ned hele pelsdyrnæringen, dersom det nå ikke blir gjort noe umiddelbart for å rydde opp i vanskjøtselen av dyr.

– Dette er en næring som har trådt over grensen for det som kan aksepteres. Den har lenge levd på balansepunktet for det tillatelige, ut fra en forhåpning om at den kunne rydde opp. Men de siste bildene viser at oppdrettere ikke er berettiget til sin plass som næring, sier lederen av Stortingets næringskomité, Terje Aasland (Ap), til NTB.

Han legger til at saken var oppe på Aps landsmøte i 2009, og at det under tvil ble gitt grønt lys for videre drift. Begrunnelsen for det var den sterke advarselen fra landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) og forsikringene fra næringen selv.

Ikke skjønt alvoret

Komitéleder Aasland sier det stadig er noen som ikke har skjønt alvoret. Han legger til at det nå definitivt er siste sjanse, ellers kommer i hvert fall Ap på sitt neste landsmøte til å gå inn for nedleggelse.

– Det vi så på fjernsynet i går, er opprørende. Det er avdekket forhold som ingen oppdretter kan overse. Jeg er sjokkert, og mildt sagt litt forbannet, over at oppdrettere til de grader ikke bryr seg om å rettet opp forholdene, sier Aps næringspolitiske talsmann.

Tar saken opp i Stortinget

Venstre reagerer sterkt på de nye bildene. Nestleder Ola Elvestuen vil ha saken opp i Stortinget og sier at Ap sitter med nøkkelen.

– Avtalen i Dyrevernmeldingen fra 2002 innebar at vi skulle se vesentlige forbedringer i pelsdyrnæringen. Det ser ikke ut til å ha skjedd noen ting. Når det ikke er gjort forbedringer på åtte år, har jeg mistet troen på at det vil skje, sier Elvestuen til NTB.

Han viser til at Sverige, Danmark, Sveits og Østerrike har lagt ned sine pelsdyrnæringer og mener at Norge bør følge etter. Venstre vil at de politiske partiene skal fatte de nødvendige vedtakene på sine respektive landsmøter til våren.

Flåtten opprørt

Høyres næringspolitiske talsmann, Svein A. Flåtten (H) er også opprørt over bildene av vanskjøttede dyr og vil ha en forklaring av landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp). Han vil foreløpig ikke si noe om næringens framtid.

Men Flåtten mener bildene fra norske oppdrettsfarmer gir grunn til alvorlig bekymring for næringens egen evne til å gjennomføre tiltak for bedret dyrevelferd.

– Det er først og fremst næringens ansvar å få dette på plass, men myndighetene har en viktig kontrolloppgave, sier Flåtten til NTB.Flåtten har på Høyres vegne sendt et brev til Brekk med krav om en redegjørelse om hva som er situasjonen, og hva som blir gjort av undersøkelser fra Mattilsynets side. (©NTB)

Populært