Meny

Ville bruke soldater mot Alta-demonstranter

Demonstrasjon mot utbyggingen av Alta-Kautokeino-vassdraget i 1979. Flere hundre mennesker slo leir ved nullpunktet i Stilla for å hindre anleggsarbeidet og kraftutbyggingen. Parolen " La elva leve" ble malt på steiner. Foto Erik Thorberg / NTB / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen ville sette inn soldater mot demonstrantene under Alta-aksjonen i 1979. Thorvald Stoltenberg (Ap), som var nyutnevnt forsvarsminister, fikk regjeringen til å snu.

– Jeg gikk imot fordi jeg trodde det ikke ville tjent et forsvar som til de grader er basert på folket, og jeg trodde det ville skade Forsvaret. Derfor var jeg ganske oppsatt på å ikke være forsvarsminister og samtidig bruke Forsvaret i en slik situasjon, sier Stoltenberg, som samme høst inntok sin første statsrådstaburett, til NRK mandag.

Odvar Nordli ledet Arbeiderparti-regjeringen som måtte håndtere de omfattende demonstrasjonene mot kraftutbyggingen i Alta. Planene om å sette inn et geværkompani var langt fremskredne, og aksjonen ble avverget i siste liten. Bare én time før soldatene skulle rykke ut, kom kontrabeskjeden fra regjeringen.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært