Meny

Teller kineserne

Kinesiske vandrearbeidstakere ankom togstasjonen i Beijing 7. oktober. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag startet Kina sin nasjonale folketelling.

Mer enn seks millioner mennesker er ansatt for å telle verdens største befolkning, som i fjor ble anslått til å være over 1,3 milliarder.


De vil samle nøkkeldata om alle som bor og arbeider i landet, informasjon som vil tegne et bilde av Kinas byutvikling og gi nye perspektiver på familieplanleggingspolitikken i landet.

Regjeringen har lovet full anonymitet under den én måneder lange tellingen, selv om medarbeiderne vil kunne be politiet om assistanse hvis noen nekter å delta, melder den offisielle avisen China Daily.

Myndighetene har innrømmet at tellingen, som skjer en gang i tiåret, vil by på vanskeligheter på grunn av landets store omstreifende befolkning, som er forsiktige med å gi opplysninger som kan gi dem problemer med politiet.

Les også: EU halvert på 50 år

Til byene

- Mange nekter å samarbeide sammenlignet med tidligere folketellinger, kanskje fordi ting nå skjer fortere og det er større oppmerksomhet omkring beskyttelsen av privatlivet, sier en representant for undersøkelsen, Feng Nailin.

Anslagsvis 211 millioner mennesker utgjør Kinas «flytende befolkning», en hær av arbeidere som reiser til byene på jakt etter arbeid og et bedre liv.

I tillegg til å skape uorden i Kinas strenge «registreringssystem for husholdningene» som i flere tiår har registrert enkeltindivider til et bestemt område, har mange omstreifere også brutt med «ettbarnspolitikken».

- Det blir vanskelig å unngå folketellerne når de kommer. Jeg vet fremdeles ikke hva jeg skal gjøre, sier Tan Jianguo (35), en håndverker som bor med sin kone og to barn i en forstad til Beijing. - Jeg kan enten bli her og fortelle om min situasjon, eller jeg kan reise hjem med familien og la folketellerne telle oss der. Eller vi kan gå i skjul.

Les også: 64 millioner boliger står tomme i Kina

Færre kvinner

For å oppmuntre folk til å rapportere alle barn har regjeringen bedt lokale myndigheter redusere bøtene til par som innrømmer at de har flere barn enn det som er tillatt. Tellingen vil også gi et bilde av Kinas økende kjønnsubalanse, som ofte knyttes til «ettbarnspolitikken» og en preferanse for gutter. Noe som har resultert i millioner av menn i gifteklar alder uten koner.

Foretakendet vil også gi ferske data om Kinas raskt aldrende befolkning.

I folketellingen av 2000 ble Kinas befolkning anslått til 1,29 milliarder, sammenlignet med 594 millioner i den første tellingen fra 1953.

Kinas befolkning ble anslått til 1,3347 milliarder mennesker ved utgangen av 2009.

Les også: Kina vurderer å kutte ettbarnspolitikken

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært