Meny

Red på hval

Den 14 år gamle australske gutten angrer etter at han red på en sørlig retthval av denne typen. Foto: Wikimedia Commons.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En australsk tenåring klatret opp på en hval og red på ryggen dens.

Han sier han aldri mente å skade hvalen, og at han handlet på instinkt da han la armene om det digre sjødyret.

Sam Matheson (14) sier han og en venn var på Middleton Beach i Albany sør for Perth da han så dyret like utenfor kysten. Han bestemte seg for å ta en nærmere titt.

- Jeg svømte ut til den og la armene mine rundt den, og lå mot den i 20 til 30 sekunder. Jeg var i vannet fra livet og opp, sier surferen til Perth's Sunday Times.

- Den hadde en læraktig tekstur, som virkelig mykt lær. Det var ikke engang skummelt, det var liksom mer «Dude, det er en hval».

Angrer

Tenåringen sier hvalen, som han anslår var omkring 14 meter lang, ikke lot til å legge merke til ham.

- Så løftet den halen, dukket og dro meg et stykke ned, men det gikk bra og jeg svømte tilbake til steinene, sier han.

Matheson sier han ikke innså at det er ulovlig eller farlig å svømme innen 30 meter av en hval, og at han nå angrer på sine handlinger.

- Hvis jeg hadde visst at det var ulovlig ville jeg ikke gjort det, sier han til avisen.

- Ulovlig og livsfarlig

Historien ble slått stort opp etter at vitner tok bilder av gutten som klamret seg til hvalen. Myndighetene gikk ut med advarsler om at dette er ulovlig og kan være livsfarlig.

De sier tenåringen var heldig som ikke ble skadd, og at endelsen kunne ha fått et tragisk utfall om han hadde vært i veien for et slag med halen.

Matheson fikk en advarsel. Å plage vernede dyrearter kan i Australia straffes med en bot på opptil 10.000 australske dollar (58.000 kroner).