Meny

Svartedauden kom fra Kina

Theodor Kittelsens «Pesta i trappa». Illustrasjon: Wikimedia Commons.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pestepidemiene som to ganger forårsaket massedød i Europa hadde sin opprinnelse i Kina.
Det melder en gruppe genetikere søndag, ifølge New York Times. Det samme gjelder et tredje pestutbrudd som forvoldte mindre skade i det 19. århundret.


En annen gruppe biologer fastslo tidligere denne måneden at det som stod bak den dødeligste pestsykdommen, Svartedauden, var bakterien Yersinia pestis.

Forskere har lenge antatt dette, men en høytlydt minoritet har argumentert for at Svartedauden skilte seg fra moderne pesttilfeller i India, og derfor måtte ha en annen årsak.

Les også: Klimaendring kan påvirke pestutbrudd

Svartedauden rammet Europa i 1347 og tok livet av omkring 30 prosent av befolkningen på kontinentet. I flere århundrer fortsatte epidemien å ramme omkring hvert 10. år. Det siste større utbruddet var den store pesten i London fra 1665 til 1666. Sykdommen spres av rotter og overføres til mennesker av lopper, eller i enkelte tilfeller direkte ved pust.

En gruppe biologer som har studert massegraver i Europa mener å kunne slå fast at Svartedauden skyldes Yersinia pestis.

Gruppen kunne skille ut to ulike typer av pestbakterien, som er forskjellige både fra hverandre og fra de tre hovedtypene i verden i dag.

I nettutgaven av magasinet Nature Genetics konkluderer en gruppe genetikere søndag at alle de tre større pestbølgene stammet fra Kina, der sykdommen har sitt opphav.

Pesten kan ha nådd Europa via Silkeveien, mener de.

Populært