Meny

Minst 49 drept i gisseldrama i irakisk kirke

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sju medlemmer av irakiske sikkerhetsstyrker og 37 kristne ble drept da amerikanske og irakiske styrker stormet en katedral i Bagdad for å frigjøre flere dusin fanger.
En al-Qaida-gruppe har påtatt seg ansvar for gisselaksjonen.

Blant de drepte søndag natt var fem kvinner, sju barn og to prester, sier vitner og en talsmann for innenriksdepartementet. Ti kvinner, åtte barn og en prest var blant de sårede.

- Det siste tallet er at 37 av gislene ble drept og 56 såret, sier talsmannen. Han la til at sju medlemmer av sikkerhetsstyrkene ble drept og 15 såret. Han spesifiserte ikke om det var amerikanere blant de drepte.

Her forteller et vitne i kirken om angrepet

Fem angripere ble drept og åtte arrestert, sier han. Han la til at det var mer enn 100 kirkegjengere til stede i Sayidat al-Nejat-kirken i sentrum av Bagdad da gisseltakerne stormet inn.

Politiet stormet kirken i Bagdad og satte fri gislene som ble holdt der, sier en irakisk militærkommandant.

Selvmordsbombere

Sayedat al-Najah-kirken, som ligger i sentrum av den irakiske hovedstaden søndag, ble omringet av sikkerhetsstyrker, men opprørerne truet med å drepe gislene hvis styrkene forsøkte å gå inn i bygningen, ifølge en talsmann for styrken. 19 nonner skal ha blitt løslatt før politiet stormet kirken.

Amerikanske soldater overvåket den irakiskledede gisselaksjonen fra helikoptre. Ifølge en talsmann for det amerikanske forsvaret detonerte tre opprørere selvmordsbomber da irakiske styrker inntok kirken. Ifølge talsmannen var det 120 gisler.

Drepte presten

– De kom inn i kirken med våpen, ikledd militæruniformer. De kom inn i bønnerommet, og det første de gjorde var å drepe presten, sa en 18 år gammel mann som var blant de løslatte gislene.

De væpnede mennene, som mistenkes å være tilknyttet al-Qaida, skal ha krevd løslatelser av terrorister som sitter fengslet i Irak og Egypt, ifølge biskop Shlimoune Wardouni.

Al-Qaida i Irak har påtatt seg ansvaret for angrepet. I en uttalelse på radikale islamske nettsteder heter det at angrepet var rettet mot den kristne kirken i Egypt og «det skitne stedet til de vantro som irakiske kristne lenge har brukt som base til å bekjempe islam».

Flere angrep

Opprørerne skal ha søkt tilflukt i kirken etter først å ha skutt og drept to vakter utenfor Bagdads børsbygning.

Irakiske sikkerhetsstyrker opplyser at de har blitt advart mot angrep på store forsamlinger, og da spesielt i kirker.

– Vi forventer at angrepene vil fortsette og at de vil øke i omfang de neste dagene, sier Iraks fungerende innenriksminister Hussein Kamal.

Sayedat al-Najah-kirken tilhører den syrisk-katolske kirke, én av den katolske kirkens 23 særkirker. Det finnes omkring 800.000 kristne i Irak.

Populært