Meny

Mener norske soldater kan ha brutt folkeretten

Justisminister Knut Storberget representerte regjeringen under hjemkomstparaden og medaljeseremonien for det 17. norske bidraget til Nasjonalt støtteelement (NSE) i Afghanistan, på Akershus Festning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske soldater kan ha brutt folkeretten ved å overlevere fanger til afghanske myndigheter. Årsaken er at fangene kan ha blitt utsatt for tortur.

– Som okkupasjonsmakt har Norge en soleklar plikt til å forsikre seg om at arresterte personer ikke utsettes for tortur, sier Steingrímur Njálsson, ekspert på internasjonal strafferett, til Adresseavisen.

Han mener at regjeringen ikke kan skjule seg bak at norske spesialsoldater opererte sammen med afghanske politistyrker.

I forrige uke ble det klart at norske spesialsoldater har bidratt til å pågripe så mange som hundre personer mistenkt for å være i nettverkene rundt Taliban. Disse er overlevert til afghanske myndigheter, som har blitt kritisert av flere internasjonale organisasjoner på grunn av tortur av fanger.

Forsvarsdepartementet har forklart at Norge ikke har noen oversikt over skjebnen til disse personene fordi arrestasjonene skjedde i regi av afghanske spesialpolitienheter. Departementet mener også at dette dreier seg om et rent afghansk anliggende.

Det er Njálsson ikke enig i.

– Norge har helt klart et ansvar så lenge norske soldater understøtter disse operasjonene, sier han til Adresseavisen.

Også Norges Røde Kors er skeptiske og vil nå ha forsikringer om at fangene ikke er blitt utsatt for tortur.

Samtidig har den norske avdelingen av den internasjonale juristkommisjonen, ICJ, reagert på tolkningen av de internasjonale reglene. De mener Norge kan ha brutt flere folkerettslige konvensjoner, blant annet FNs Torturkonvensjon. (©NTB)

Populært