Meny

Rousseff lover å utrydde ekstrem fattigdom

Valgvinner Dilma Rousseff hilser på støttespillere før hun går på talerstolen i hovedstaden Brasilia søndag kveld. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brasils nye president Dilma Rousseff lover å utrydde den ekstreme fattigdommen i landet. Det skal kun klare ved å følge kursen som er staket ut av forgjengeren Lula da Silva.

– Vi kan ikke hvile så lenge det finnes brasilianere som går sultne, sa 62-åringen da hun tok imot hyllesten fra tilhengere i hovedstaden Brasilia søndag kveld.

Rousseff, som begynte sin politiske karriere som medlem av en marxistisk geriljagruppe, måtte kjempe mot tårene da hun takket avtroppende president Lula.

– Det er vanskelig å utfordrende å etterfølge ham. Men jeg vet at jeg vil gjøre ære på hans ettermæle og utvide arbeidet han har gjort.

Røde flagg

Tusener av mennesker danset søndag i gatene i Brasilia, mens de viftet med de røde flaggene til det brasilianske Arbeiderpartiet og fagforeningene hvor partiet henter støtte. Også i landets største by São Paulo feiret Rousseffs tilhengere i gatene.

Valgvinneren ba om hjelp fra alle som kan være med på å gjøre Brasil til et rikt industriland. Samtidig understreket Rousseff at hun vil videreføre regjeringens innsats for å sikre sterke handelsbånd til andre land.

Hun lovet å oppgradere veier og annen infrastruktur for å gjøre Brasil bedre skikket til å arrangere fotball-VM i 2014 og sommer-OL i 2016. Men hun forsøkte også å berolige internasjonale investorer ved å forsikre at regjeringen vil holde orden på statsfinansene.

Erkjente nederlaget

Valgkommisjonen i landet bekreftet søndag kveld at Rousseff som ventet hadde vunnet den andre og avgjørende runden av presidentvalget. Regjeringspartiets kandidat fikk 56 prosent av stemmene, mot 46 prosent for motstanderen José Serra.

– Jeg kjempet stolt mot presidenten, sa Serra etter å ha erkjent nederlaget og gratulert Rousseff med seieren.

Rousseff klarte ikke å få nok stemmer til å avgjøre valget i første valgomgang. Men i andre runde søndag måtte rivalen Serra gi tapt.

Oljeutvinning

Brasils neste president har aldri før vært på valg, men hun har lenge vært sentral i landets styre og stell, blant annet som energiminister og i lederjobber i oljeindustrien og flere departementer.

Nå håper hun å sikre en god utnyttelse av oljeressursene som de siste årene er funnet i havbunnen utenfor Brasil. Hun ønsker å utvide statens rolle i energisektoren, samtidig som utenlandske investorer skal lokkes til landet.

I valgkampen ble Rousseff angrepet for sin tidligere uttalelser om ekteskap for homofile og en mulig oppmykning av abortloven. Dessuten måtte hun forsvare seg mot en korrupsjonsskandale som tvang en av medarbeiderne hennes til å trekke seg.

Oppslutningen hennes bedret seg når oppmerksomheten i valgkampen igjen dreide seg mot den økonomiske utviklingen i årene hvor Lula har sittet som president.

Rousseff, som blir Brasils første kvinnelige statsleder, overtar makten 1. januar. (©NTB)

Populært