Dyrket menneskelever i laboratorium

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan løse mangelen på organer til transplantasjon i fremtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe forskere har kommet et skritt nærmere en løsning på organmangelen, etter de fremstilte en fungerende lever på størrelse med en valnøtt i et laboratorium, skriver Telegraph.co.uk.

Den kunstig fremstilte leveren kan bli transplantert på pasienter eller brukes til å teste medisiner.

Forskerne bak studien tror de vil være i stand til å oppskalere prosessen, og overføre prosedyren til sykehus om rundt fem år.

- Vi er veldig begeistret over de mulighetene denne forskningen har representert, men vi må understreke at vi er på et tidlig stadium, og det er mange tekniske hindringer som må overvinnes før det kan brukes på pasienter, sier lederen for prosjektet, professor Shay Soker fra Wake Forest Institute for Regenerative Medicine i North Carolina, USA.

- Ikke bare må vi lære hvordan vi skal vokse milliarder av leverceller på en gang, for å få en lever som er stor nok for pasientene, men vi må også avgjøre om organene er trygge nok til å bruke i pasienter, legger Soker til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien ble nylig presentert på et årlig møte hos American Association for the Study of Liver Diseases i Boston.

I Norge ble det mellom 1984 og 2008 gjennomført 651 levertransplantasjoner. Det har vært en gradvis økning i årlig antall levertransplantasjoner fra 31 i år 2000, til 79 i 2008, ifølge Tidsskriftet Den norske legeforening.