Omstridt Tea Party-kandidat haler innpå

Christine O'Donnell skviset ut den mer moderate republikanske kandidaten i delstaten Delaware, og kjemper nå om en plass i Senatet. Men mange i det republikanske partiet er skeptiske til henne og andre Tea Party-politikere. Foto: REUTERS/SCANPIX
Christine O'Donnell skviset ut den mer moderate republikanske kandidaten i delstaten Delaware, og kjemper nå om en plass i Senatet. Men mange i det republikanske partiet er skeptiske til henne og andre Tea Party-politikere. Foto: REUTERS/SCANPIX

Christine O’Donnell, den mest omstridte av kandidatene til Tea Party-bevegelsen, håper å kapre en plass i Senatet og har medvind på meningsmålingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tea Party-bevegelsen ligger an til å få inn en rekke senatorer ved valget kommende tirsdag.

I Delaware har O’Donnell, som flere ledende republikanere har kalt sprø, denne uka halt kraftig inn på den demokratiske kandidaten Chris Coons på en meningsmåling.

I målingen som er gjort av Monmouth University og er trykt i lokalavisa The News Journal, ligger hun 10 prosentpoeng bak, mens gapet i begynnelsen av oktober var 21 prosentpoeng.

Fortsatt er det få som tror hun greier å vinne, men framgangen illustrerer raseriet blant mange amerikanere mot sittende politikere. Sinnet har gitt Tea Party-bevegelsen vind i seilene.

Det største varpet ligger bevegelsen an til å hale i land i Nevada, der Sharron Angle ligger foran Demokratenes mektige leder i Senatet, Harry Reid.

Langt til høyre

Det er først og fremst demokrater som Tea Party-bevegelsens harme retter seg mot, siden bevegelsens ideologi ligger langt til høyre.

Hovedsakene til bevegelsen er skattekutt og en mindre mektig stat, og raseri over arbeidsløshet og de enorme budsjettunderskuddene. Arnestedet for bevegelsen var folkemøtene der rasende amerikanere gikk løs på helsereformen, som de fryktet skulle bli for dyr for skattebetalerne og undergrave de gode helseforsikringene mange har gjennom jobben.

Mistenksomhet

Men drivkraften bak bevegelsen er like mye en forstørret versjon av den tradisjonelle amerikanske mistenksomheten mot sittende politikere og Washington.

Derfor har også moderate republikanske politikere blitt rammet og tapt nominasjonsvalgene, blant annet i Delaware. Her kom O’Donnell fra intet og slo ut den respekterte veteranen fra delstatspolitikken, Michael Castle, som var regnet som et sikkert kort for å overta plassen som Joe Biden hadde i 36 år før han ble visepresident.

George W. Bushs valgkampgeneral Karl Rove og datteren til republikanernes siste presidentkandidat John McCain er blant dem som beklaget at O’Donnell vant. Meghan McCain kaller henne sprø – en nutcase.

O’Donnell kommer fra den ytterste høyrefløyen i det republikanske partiet og har støtte fra tidligere visepresidentkandidat og Alaska-guvernør Sarah Palin, som har stått fram som lederen for Tea Party.

– Ingen heks

Foruten den vanlige fordømmelsen av skatt, stat og sittende politikere er O’Donnell først og fremst blitt kjent for å ha fordømt onani og utviklingslæren, noe hun jevnlig blir latterliggjort for av liberale TV-komikere.

Det er også blitt trukket fram at hun en gang har gått personlig konkurs og at hun i sin tid drev med heksekunst.

Det siste har hun prøvd å tilbakevise med en bisarr TV-reklame der hun hevder at hun aldri har vært heks. «I’m you» («Jeg er dere»), erklærer hun, i et forsøk på å framstå som representant for vanlige folk.

Skyr pressen

Det er derfor ikke så rart at hun skyr pressen. CNN forsøkte i flere uker før de fikk henne i tale til et program om Tea Party, og det var ikke lettere for NTB.

Valgkampkontoret hennes ringte aldri tilbake og svarte aldri på e-post, og adressen som ble oppgitt, viste seg å være adressen til valgkampkontoret til primærvalget som for lengst er nedlagt.

Det nye kontoret var helt på den andre kanten av Wilmington, og valgmøtet som NTB til slutt ble sendt til på en juletrefarm i Middletown, var over før det var mulig å komme fram.

Men en gruppe som feiret en 16-årsdag på stedet etter at teselskapet hadde forlatt arenaen, hadde lite til overs for O’Donnell.

– Hun er pen å se på, men hun har noen grusomme ideer, sa en eldre dame som ikke ville oppgi navnet sitt. Hun er iallfall ikke blant de 41 prosent av Delaware-velgerne som skal stemme på henne.

(©NTB)

Personvernpolicy