Meny

NRK planla lovbrudd

NRK P3 ønsket å ha et sms-basert lotteri under årets TV-aksjon. Vinnerne skulle trekkes under 72 timers-sendingen til Live Nelvik, Ronny Brede Aase og Ken Wasenius-Nilsen på Rådhusplassen, men Lotteritilsynet la ned forbud. Foto: NRK

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til årets TV-aksjon planla P3 et eget sms-lotteri. Det ble stoppet av Lotteritilsynet.

(ABC Nyheter): NRK P3 ville lodde ut billetter, reiser og overnattinger via et sms-lotteri under årets TV-aksjon, men Lotteritilsynet satte foten ned. Tilsynet forbyr alle lotteri over elektroniske plattformer og viser til retningslinjer utformet hos NRKs eiere: Kulturdepartementet.

- Hensikten ved årets TV-aksjon var å få inn penger til Flyktningehjelpen, og hvordan gjør man så det? Tydeligvis ikke gjennom et lotteri, sier prosjektlederen for P3-aksjonen, Christian Finnskog, til ABC Nyheter.

- Dette var noe vi undersøkte før årets aksjon. På et tidlig stadium forsto jeg at det var vanskelig i NRK og Norge generelt å gjennomføre dette. Alle sider av det var problematiske, sier han.

Men bare to uker før P3 hadde tenkt å skaffe bidrag via et sms-basert lotteri, sjekker mottakeren av pengene lovligheten i prosjektet.

- I vår hverdag var det fortsatt på et tidlig stadium, sier P3-aksjonens prosjektleder.

20 kroner per sms

Det er i en e-post til Lotteri- og stiftelsestilsynet (LST) som sendes ved lunsjtider 5. oktober, at Håvard Kjærstad i advokatselskapet DLA Piper forklarer P3s intensjoner og ber innstendig om at saken behandles som en hastesak av tilsynsmyndigheten:

«Lotteriet er planlagt gjennomført ved at det samles inn et stort antall gaver fra ulike givere, og deretter lages det pakker av det som er samlet inn (for eksempel billetter til en fotballkamp, med hotell, reise etc.). For å delta i lotteriet må deltakerne sende en SMS som koster NOK 20. Programlederne i NRK P3 vil gjøre utlodningene direkte ("på lufta") i forkant av og under selve TV-aksjonen.»

Allerede dagen etter svarer tilsynsmyndighetene med en krystallklar konklusjon:

«Det forelagte konseptet vil etter Lotteritilsynets vurdering ikke kunne gjennomføres».

Fått nei tidligere

Lars Erik Larsen var kontaktperson mellom advokatselskapet og TV-aksjonens sekretariat. Han er noe ullen i sitt svar på om ikke NRK P3 selv burde ha sjekket lovligheten før sms-planen ble lansert:

- Det burde de... Nei vent, det vil jeg ikke svare på, sier Larsen.

I 2008 spurte Lotteri- og stiftelsestilsynet om Kulturdepartementets vurdering av en søknad fra åtte humanitære organisasjoner, deriblant Flyktningehjelpen. De ville lansere et sms-lotteri for mobiltelefoner hvor omsetningen skulle være høyere enn 100 millioner kroner.

Det fikk de ikke lov til. NRKs eiere i Kulturdepartementet ønsket ikke da å godkjenne flere lotterier i Norge. 

Under årets TV-aksjon arrangerte P3 i stedet en auksjon hvor lytterne skulle overby hverandre om godbiter som en dag med Erik Solheim og rappellering med finansakrobaten Petter Stordalen.

Den aktiviteten har Lotteri- og stiftelsestilsynet ingenting å utsette på:

- Generelt sagt, så vil en vanlig auksjon være helt i orden i forhold til lotteriloven, sier saksansvarlig hos tilsynet, Jesper Wiig, til ABC Nyheter.

Årets P3-aksjon ga 622.000 kroner til Flyktninghjelpen, mens fjorårets dro inn 266.000 kroner til CARE Norge.

Les også: Tidenes TV-aksjon for Flyktninghjelpen

Flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Populært