Det store eventyret

JOBB: Lange dager med mange møter har vært hverdagen de siste tre månedene. Nå kommer Wirkola hjem til Norge i påvente av at første opptaksdag bli klar. Foto: Hans H. Torgersen
JOBB: Lange dager med mange møter har vært hverdagen de siste tre månedene. Nå kommer Wirkola hjem til Norge i påvente av at første opptaksdag bli klar. Foto: Hans H. Torgersen

Drømmen er i ferd med å gå i oppfyllelse for Tommy Wirkola (31). Til neste år spiller han etter alle solemerker inn sin første Hollywood-film.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLLYWOOD (ABC Nyheter): Etter å ha sovnet på samtlige forelesninger på IT-studiet skjønte Tommy Wirkola at noe måtte gjøres. Det eneste han virkelig brant for var film, og dermed begynte reisen som har tatt Alta-væringen lengre enn de fleste nordmenn kan drømme om.

De siste månedene har han befunnet seg i Hollywood for å spikre planene som skal bli til «Hansel and Gretel: Witch Hunters».

- Jeg kan ikke si mye om detaljene i prosjektet, men det virker veldig bra, sier Wirkola til ABC Nyheter.

Kill Buljo førte til Hollywood

Siden han som filmstudent i Australia lagde kortfilmversjonen av «Kill Buljo» så har alle pilene pekt oppover for Wirkola. Kortfilmprosjektet ble bare publisert på nett, men etter å ha fått 200.000 treff på www.killbuljo.com skjønte regissøren at filmen måtte lages som langfilm.

- Vi hadde et ganske bra team på skolen i Australia, og fire måneder før resten av klassen var ferdig, dro jeg og en kompis hjem til Norge for å lage «Kill Buljo». Vi begynte å samle inn penger, blant annet fra mange lokale bedrifter i Alta, forteller Wirkola.

Resten er på mange måter historie. Etter en offbeat suksess med Kill Buljo var det duket for Nazi-zombie-grøsseren «Død Snø». Filmen endte på Sundance-festivalen, og der var det mange som la merke til finnmarkingen.

- Vi hadde jo ikke stort håp om å få filmen med på Sundance. Vi visste at det var et stort marked for zombiefilmer, men trodde vel at det først og fremst var på spesialfestivaler at denne filmen ville bli vist. Vi sendte likevel avgårde en film, og det ble jo veldig viktig, sier han.

Kjøpte ideen med en gang

Under festivalen fikk Wirkola en agent i USA, og bare en måned etterpå fløy agenten han til Los Angeles for å ha møter med forskjellige produksjonsselskaper.

- Det første møtet vi hadde var med Adam McKay i Gary Sanchez Productions. Han laget Anchorman, som er en av mine absolutt favorittkomedier, så det var ikke fritt for at jeg var litt nervøs da.

- Men han var supergira. Han hadde sett «Død Snø», og elsket filmen. Så jeg la fram forskjellige ideer, og sparte Hans og Grete-pitchen helt til slutt. Med en gang jeg sa at det handlet om søskenparet femten år etter at de rømte fra heksa, og at de nå var heksejegere, så gliste bare alle i rommet.

- Du trenger ikke gå videre med denne. Denne vil vi ha, sa de da. De kjøpte den rett og slett på pitch, noe som er veldig uvanlig i Hollywood nå, sier Wirkola.

Kort tid etter ble Paramount med på laget, og man jobber nå hardt med å få filmen på planene til selskapet for 2011. Allerede har en rekke stjerner blitt nevnt som mulige hovedrolleinnehavere.

Stjerner med på laget

Jeremy Renner, som er kjent fra «The Hurt Locker», og Naomi Rapace er bare to av navnene som har blitt nevnt. Wirkola selv er tilbakeholden med å si noe om hvem som er med.

- Det er for tidlig, så det kan vi ikke kommentere, sier han.

- Alt jeg kan si er at det ser veldig bra ut.

Så langt har Wirkola laget to filmer i Norge, begge uten støtte fra Filmfondet. Det er noe som han synes er synd, men som tydeligvis ikke har stoppet ham fra å komme seg videre i sin karriere.

- Vi søkte om støtte til «Død Snø», men fikk det ikke. Det er klart det hadde vært enklere, mer behagelig å ha Filmfondet i ryggen. Sånn det ble nå, så fikk de siste pengene på plass bare uker før opptakene startet.

- Blir skuffet hvis noe går galt

For mange vil drømmen om å lage en film i Hollywood aldri bli noe mer enn bare det. Nå når Tommy Wirkola står rett foran å få gjennomført drømmen sin, så er han klar på at det uansett er det å lage film som er viktigst. Ikke hvor det gjøres.

- Det er klart at man av og til tenker at her er Tommy fra Alta i Hollywood, og at det er ganske spesielt. Men før opptaket er begynt, så vet man jo ikke hva som kommer til å skje. Ting snur fort, og spesielt her i Hollywood. Så lenge jeg får lage film resten av livet, så er jeg fornøyd. Jeg kan gjerne gjøre det i Norge, det er helt greit, sier han.

- Men jeg har mange store ideer, som kan være vanskelige å få til i Norge, så jeg håper selvfølgelig at det går bra her. Jeg må innrømme at jeg blir veldig skuffet hvis Hans og Grete ikke blir noe av.

Personvernpolicy