Stjernespillet

Det å finne oppskriften på den perfekte poplåten er jakten Andreas Schuller er på hver eneste dag. Foto: Hans H. Torgersen.
Det å finne oppskriften på den perfekte poplåten er jakten Andreas Schuller er på hver eneste dag. Foto: Hans H. Torgersen.

For to år siden fikk Andreas Schuller og partneren Fridjof Støre gullplate med prosjektet Albino Superstars. Nå har Schuller gått solo, og sikter på toppen av Billboard-listen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANTA MONICA (ABC Nyheter): En demo spilt for rett mann kan være nok. For Andreas Schuller fra Drøbak var den rette mannen Ron Moss i Universal-selskapet Rondor Music. Moss likte det han hørte av en russelåt Schuller hadde laget, og dermed var det duket for en publishingkontrakt for nordmannen.

- Jeg var egentlig i Nashville for å spille inn et par russelåter sammen med en venninne fra universitetet i England. Hun ville ha med seg en CD som hun skulle høre på i bilen før hun skulle i et møte med sitt musikkselskap. Tilfeldighetene ville det slik at hun spilte låta mi for visepresidenten i Rondor Music, forteller Schuller.

Avspillingen ble til et møte, som så ble til en kontrakt med selskapet. Nå har Schuller vært tre måneder i Los Angeles for å skrive musikk og treffe mennesker.

Albino Superstars

- Det har vært helt fantastisk. Målet er selvfølgelig å få lage musikk med de største stjernene i verden, og det kan jeg få mulighet til her, sier han.

De siste fem årene er det bare musikk som har vært i fokus for Schuller. I 2005 spilte han og kameraten Fridjof Støre inn demoen «Popular», og det satte på mange måter spillet i gang. Demoen ble til en singel, som så ble til et album, som endte i en gullplate.

Samtidig la Schuller arkitektplanene på hylla, og dro til Liverpool for å studere ved Paul McCartneys stjerneakademi Liverpool Institute for Performing Arts.

- Jeg har holdt på med musikk absolutt hele livet. Før jeg kunne gå hadde jeg et trommesett på rommet mitt. Det hjalp selvfølgelig at faren min jobbet som musiker på den tiden, forteller han.

Hatet tvang

Da han ble litt eldre spilte han trompet i korps, men det organiserte musikklivet var ikke noe han likte særlig godt.

- Jeg hatet det. I hemmelighet lærte jeg meg å spille piano. Jeg ville ikke at foreldrene mine skulle vite om det, for da måtte jeg ha tatt timer og sånn sett blitt tvunget til å spille. Da var det bedre å bare lære seg selv.

- Foreldrene mine fikk tilfeldigvis vite at jeg hadde spilt piano hjemme hos noen venner, og da måtte de jo bare si: Men Andreas kan jo ikke spille piano.

Samtidig med at Albino Superstars fikk suksess på VG-lista begynte Schuller å lage sanger på oppdrag fra russebiler i Oslo-området.

- Det har jeg gjort hvert år siden. Jeg får cirka 200 forespørsler om å lage russelåter hvert år, og det er noe jeg kommer til å fortsette med, sier han.

Strenge krav

Det er ikke tvil om at det er et trangt nåløye man skal gjennom for å lykkes som produsent. Det er også Schuller klar over, og han tar ingenting for gitt.

- Jeg skal bli størst og best. Det er mitt mål, men det er selvfølgelig mange som vil det. Jeg har valgt å gjøre noe av det jeg mener er det vanskeligste i verden. For å lykkes som produsent så må man levere, levere og levere. Det nytter ikke å ha en hit. Men her og nå så har jeg alle muligheter til å klare det.

- Men hva er det du har som Universal og Ron Moss mener er spesielt?

- Det de sier er at jeg ser ting annerledes enn de som jobber her nå. I tillegg til at jeg prøver å skille meg ut, uten å dra det for langt. Pop er som en gummistrekk. Jeg tror jeg kan komme med noe som er unikt, sier Schuller.

Nøyaktig hvorfor det er viktig å være i USA for å få til drømmen er ganske klart for ham.

- Viktig å være her

- Akkurat nå er det viktig å være her for å få ting i gang. Det er her plateselskapene og de flinkeste folkene er. Mitt mål er som sagt å ha den store suksessen. Akkurat nå skjer det masse her i Los Angeles, og jeg har allerede fått jobbet med en rekke store navn. Blant annet har jeg jobbet mye med produsenten Damon Elliott som blant annet har produsert P!nk og en rekke andre store navn. Han har vel solgt noe sånn som 75 millioner plater og sånn. Det er en bra mentor å ha.

- Selv har jeg fått skrevet med produsentduoen Rock City, Kelly Rowland og Macy Gray, og det er klart det er ganske artig, sier Schuller.

Personvernpolicy