- LO er en mannsbastion

Turid Lillheie hevder LO behandler kvinner annerledes enn menn. Begge foto: Scanpix
Turid Lillheie hevder LO behandler kvinner annerledes enn menn. Begge foto: Scanpix

Avtroppende leder for Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie, mener LO er en mannsbastion der interessen for menn og industri er større enn for kvinner og likestilling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som lørdagsgjest i NRK la hun ikke fingrene imellom da hun karakteriserte LO-ledelsen og dens hersketeknikker for å holde kvinner nede.

– Det sitter i veggene, sa Lilleheie og viste til at selv Gerd-Liv Valla ikke gjorde noe alvorlig forsøk på å endre mannskulturen.

– I møter der det ville vært naturlig at jeg deltok, er jeg blitt holdt utenfor slik man også gjør med andre kvinnelige tillitsvalgte. Det er kort og godt slik at LO behandler kvinner annerledes enn menn, sier Lilleheie.

– Det er menn som sitter sammen og avgjør hvordan ting skal gjøres før de forteller oss kvinner hva de er kommet fram til, mener forbundslederen som har sittet som NTL-leder i 12 år. Nå skal hun snart delta i sitt siste landsmøte.

LO-leder Roar Flåthen sier i en kommentar at ingen har gitt klart uttrykk for et slikt syn overfor ham i hans tid som LO-leder.

Han mener han har praktisert samme åpenhet overfor alle forbundsledere uavhengig av kjønn.

Gerd-Liv Valla vil ikke kommentere Lilleheies utsagn om at ikke noe endret seg i Vallas tid på LO-toppen.

Mens en stadig økende andel av LOs medlemmer er kvinner, er det menn som topper laget i omtrent alle de tyngste forbundene i LO, skrev Klassekampen denne uken.

Turid Lilleheie går av ved landsmøtet til uka etter tolv år som sjef. Hun erstattes trolig av forbundets nestleder John Leirvaag. Dermed forrykkes kjønnsbalansen ytterligere.


Personvernpolicy