- Bomben skulle gå av i flyet

Bomber ble funnet i flere pakker ombord på fraktfly på East Midlands-flyplass og i Dubai fredag. Foto: AFP PHOTO
Bomber ble funnet i flere pakker ombord på fraktfly på East Midlands-flyplass og i Dubai fredag. Foto: AFP PHOTO
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bomben som ble funnet i en pakke i et fly på vei til USA fra Jemen, var laget for å gå av i flyet, sier Storbritannias statsminister David Cameron.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jemens president Ali Abdullah Saleh sier at huset til en kvinne i Sanaa som er mistenkt for å ha sendt pakker med eksplosiver, er omringet.

Frankrike innstiller all flyfrakt fra Jemen etter at det ble oppdaget bomber i to pakker på vei til USA fra Jemen fredag, opplyser franske luftfartsmyndigheter.

Britiske myndigheter og politimyndighetene i Dubai bekreftet lørdag at to pakker som ble oppdaget i henholdsvis East Midlands-flyplass og Dubai fredag, inneholdt bomber.

- Skulle gå av i flyet

Bombene var laget for å gå av i flyet, sier Storbritannias statsminister David Cameron.

– Vi tror innretningen var laget for å detoneres i flyet, sa Cameron til BBC lørdag.

– Vi kan ikke være sikre på når det var meningen at det skulle skje. Vi har foreløpig ingen bevis for at det skulle skje over britisk jord, men vi kan ikke utelukke dette, sa statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

26 nye pakker

Også Dubais politisjef General Dahi Khalfan bekrefter at pakken som ble stoppet i Dubai var en bombe som kunne ha eksplodert på flyet.

Politiet i Jemen undersøker i tillegg 26 nye pakker, ifølge AFP. Ifølge en kilde i kontakt med etterforskerne er «26 mistenkelige pakker» stoppet lørdag.

Alle forsendelser til eller via Storbritannia fra Jemen som er sendt som frakt uten følge av passasjerer, skal nå stoppes, ifølge innenriksminister May.

Mistenker al-Qaida

Begge pakkene som ble stoppet, var adressert til synagoger i Chicago. USAs president Barack Obama fastslo fredag at det forelå en «troverdig terrortrussel» mot USA og antydet at al-Qaida på den arabiske halvøy kunne stå bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag bekreftet USAs minister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano, at mistanken rettes mot al-Qaida.

– Pakkebombene har al-Qaidas kjennetegn, sa Napolitano, og utpekte al-Qaida på den arabiske halvøy som en sannsynlig avsender.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag sa Obama at denne grenen av al-Qaida med tilholdssted i Jemen, «planlegger angrep mot vårt hjemland, våre borgere, våre venner og våre allierte.»

– Skulle detoneres med mobil

Ifølge CNN skulle minst en av bombene detoneres med mobiltelefon.

Politiet i Dubai har bekreftet at pakken de har undersøkt inneholdt en bombe hvor en stengt elektrisk krets var koblet opp til en mobiltelefon med sim-kort som var gjemt inne i en printer.

Printeren og fargepulverkassetter i forsendelsen inneholdt sprengstoffet pentaerythritol trinitrate (PETN). Det samme sprengstoffet ble brukt i det mislykkede forsøket på å sprenge et amerikansk passasjerfly i lufta annen juledag i fjor.

Al-Qaida på den arabiske halvøy har påtatt seg ansvaret for dette angrepet.

Takker Saudi-Arabia

Det var etterretning fra flere land gjorde det mulig å avsløre det som kan ha vært forsøk på terrorangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Det hvite hus har Saudi-Arabia så vel som Storbritannia, De forente arabiske emirater og flere andre land bidratt med opplysninger i saken.

Spesielt opplysninger fra Saudi-Arabia trekkes fram som vesentlige.

– USA vil takke kongeriket Saudi-Arabia for dets assistanse i frambringelsen av opplysninger som bidro til å understreke hvor overhengende trusselen fra Jemen var, sa John Brennan, antiterrorrådgiver i Det hvite hus lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barack Obama skal lørdag ha vært i kontakt med både Saudi-Arabias kong Abdullah og britenes statsminister David Cameron.

Tidligere skal han også ha snakket med Jemens president Ali Abdullah Saleh. Sistnevnte skal da ha lovet fullt samarbeid i etterforskningen.

Strengere kontroll

Den ene pakken ble funnet i et fraktfly fra selskapet United Parcel Service som mellomlandet på East Midlands lufthavn nordøst i Storbritannia fredag. Den andre ble oppdaget i Dubai i et lokale som tilhører fraktselskapet FedEx.

Artikkelen fortsetter under annonsen

UPS og FedEx sier de nå stanser alle forsendelser fra Jemen, og i USA er UPS-fly blitt undersøkt i New Jersey og i Philadelphia for å utelukke at flere mistenkelige pakker kan ha blitt sendt til landet fra Jemen.

Ifølge amerikanske myndigheter vil forsendelser fra Jemen fortsatt bli kontrollert.

USAs departement for innenrikssikkerhet har samtidig besluttet at flysikkerheten skal strammes inn som følge av terrortrusselen.

I timene før pakkene ble funnet fredag, ble jødiske ledere i Chicago varslet om mulige trusler mot synagoger i byen.

Les flere nyheter på ABC Nyheter

(©NTB)