Å fly er grønnere enn du tror

Å fly er ikke så ille for miljøet som det vi tror, ifølge en verdensomfattende undersøkelse. Foto: REUTERS/Scanpix
Å fly er ikke så ille for miljøet som det vi tror, ifølge en verdensomfattende undersøkelse. Foto: REUTERS/Scanpix

I alle fall bedre enn å kjøre bil, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å reise med tog eller buss er de beste måtene å reise på, hvis du vil skade miljøet minst mulig. En ny studie har regnet ut hvilke transportmidler som har størst innvirkning på klimaet (i negativ forstand).

Å fly er på ingen måte sunt for miljøet. De korte turene er de som forurenser mest, kommer det frem i undersøkelsen. Men fly kom likevel ikke verst ut i studien. Det er det nest beste å reise med. Biler er aller verst, skriver Disovery News.

- Offentlig transport best

Studien har tatt fem år, og har involvert over 45 forskerteam fra hele verden. Det er også den aller første miljøstudien som måler antall kilometer side om side med utslipp fra alle de forksjellige transportmidlene.

- Etter det jeg vet er dette den første studien med så mange detaljerte sifre, sier fysiker og klimaforsker Jens Borken-Kleefeld, ved International Institute for Applied Systems Analysis i Laxenburg, Østerrike.

- Den gjentar på en måte tidligere resultater, om at det lønner seg å bruke offentlig transport hvis du vil spare miljøet. Buss og jernbane ga veldig liten effekt på klimaet. Hvis du ønsker å kjøpe en bil, gå for den som er mest drivstoff-effektiv og har avansert utslippskontroll, legger Borken-Kleefeld til.

Bil frakter få

Skal du frakte gods, kommer skip best ut. Skip påvirker klimaet opp til 30 ganger mindre enn lastebil, og har faktisk en avkjølende effekt på grunn av sitt svovelutslipp.

Fly påvirker klimaet 42 ganger mer enn lastebil. Men på langsikt bidrar biler til å varme opp kloden mer, basert på kilometer per passasjer. Årsaken er at biler ofte bare frakter én eller to personer. Biler har også massevis av karbondioksidutslipp, som påvirker klimaet over lang tid.

- En tendens nå for tiden er at mange får dårlig samvittighet når vi flyr. Men vi burde tenke litt når vi slår på tenningen i bilen også, sier klimaforsker Nadine Unger ved Yale-universitet.

Personvernpolicy