Internasjonalt samarbeid avslørte terrortrussel

Barack Obama varsler strengere flysikkerhet, etter at to pakker som kan ha inneholdt sprengstoff ble funnet på vei med fly fra Jemen adressert til to synagoger i Chicago fredag. (Foto: Scanpix)
Barack Obama varsler strengere flysikkerhet, etter at to pakker som kan ha inneholdt sprengstoff ble funnet på vei med fly fra Jemen adressert til to synagoger i Chicago fredag. (Foto: Scanpix)

De to pakkene som fredag ble stanset på vei fra Jemen til USA, inneholdt trolig sprengstoff, sier USAs president Barack Obama. Etterretning fra flere land gjorde det mulig å avsløre terrortrusselen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama sa fredag at de to pakkene som ble undersøkt i England og Dubai, ifølge foreløpige analyser så ut til å inneholde sprengstoff. Pakkene kom begge fra Jemen og var adressert til synagoger i Chicago.

Obama fastslo at det forelå en «troverdig terrortrussel» mot USA og antydet at al-Qaida på den arabiske halvøy kunne stå bak.

– Vi vet at al-Qaida på den arabiske halvøy, en terrorgruppe som har tilholdssted i Jemen, planlegger angrep mot vårt hjemland, våre borgere, våre venner og våre allierte, sa han.

Takker Saudi-Arabia

Ifølge Det hvite hus har Saudi-Arabia så vel som Storbritannia, De forente arabiske emirater og flere andre land bidratt med opplysninger i saken. Spesielt opplysninger fra Saudi-Arabia trekkes fram som vesentlige.

– USA vil takke kongeriket Saudi-Arabia for dets assistanse i frambringelsen av opplysninger som bidro til å understreke hvor overhengende trusselen fra Jemen var, sier John Brennan, antiterrorrådgiver i Det hvite hus.

Den ene pakken ble funnet i et fraktfly som mellomlandet på East Midlands lufthavn i Midt-England fredag. Den andre ble oppdaget i Dubai i et lokale som tilhører fraktselskapet FedEx.

Obama ble orientert om trusselen torsdag kveld, opplyser Det hvite hus.

Obama skal ha vært i kontakt med Jemens president Ali Abdullah Saleh om saken, og sistnevnte skal da ha lovet fullt samarbeid i etterforskningen.

Trolig bomber

Ifølge John Brennan ser det ut til å ha vært sprengstoff i de to pakkene, anrettet på en slik måte at et angrep trolig har vært formålet.

– Ifølge den foreløpige analysen var materialene og gjenstandene som ble funnet, ment å forårsake skade, sier han.

UPS og FedEx sier de nå stanser alle forsendelser fra Jemen, og i USA er UPS-fly blitt undersøkt i New Jersey og i Philadelphia for å utelukke at flere mistenkelige pakker kan ha blitt sendt til landet fra Jemen.

Les også: - Pakkene inneholdt eksplosiver

Ifølge amerikanske myndigheter vil forsendelser fra Jemen fortsatt bli kontrollert.

USAs departement for innenrikssikkerhet har samtidig besluttet at flysikkerheten skal strammes inn som følge av terrortrusselen.

Sprengstoff

Pakkene som ble funnet, inneholdt fargepulverkassetter til skrivere. Til disse var det festet ledninger, og ifølge amerikanske medier kan det ha vært sprengstoff av typen PETN i dem.

Det samme sprengstoffet ble brukt i det mislykkede forsøket på å sprenge et amerikansk passasjerfly i lufta annen juledag i fjor. Al-Qaida på den arabiske halvøy har påtatt seg ansvaret for dette angrep.

I timene før pakkene ble funnet fredag, ble jødiske ledere i Chicago varslet om mulige trusler mot synagoger i byen.

Les flere nyheter på ABC Nyheter

(©NTB)

Personvernpolicy