Geriljasoldat vil bli president

Søndag, om meningsmålingene får rett, vil Dilma Rousseff bli valgt til Brasils første kvinnelige president.

Presidentkandidat Dilma Rousseff fotografert under en pressekonferanse i Brasilia. Foto: Scanpix/EPA.
Presidentkandidat Dilma Rousseff fotografert under en pressekonferanse i Brasilia. Foto: Scanpix/EPA.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hennes motkandidat er Jose Serra.


Rousseff er håndplukket som etterfølger til avtroppende president Luiz Inacio Lula da Silva. 62-åringen har nytt godt av hans støtte, karisma og velgernes tillitt til at hun vil videreføre hans politikk.

Selv om hun ikke deler Lulas gemyttlighet er det ingen tvil om at Rousseff er en tøff negl.

Den tidligere geriljasoldaten ble fengslet og torturert på 70-tallet for sin tilknytning til en voldelig undergrunnsbevegelse som forsøkte å styrte Brasil daværende militærdiktatur. Rousseff har fått kallenavnet «Jernkvinnen» for sin Thatcher-lignende besluttsomhet.

Les også: Klovn valgt til Kongressen

Høyre hånd

Embetskvinnen har aldri tidligere stilt til valg. Hun tjenestegjorde først som Lulas energiminister, og siden som stabssjef.

- Etter denne store mannen vil Brasils regjering bli styrt av en kvinne, en kvinne som vil fortsette Lulas Brasil, erklærte Rousseff i juni, da Lulas regjerende arbeiderparti offisielt lanserte hennes kandidatur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lula håndplukket henne til å ta over hans embete, som han må forlate ved slutten av året etter å ha sittet to perioder.

Valget understreker tillitten han har til henne.

- Hun ankom med sin lille datamaskin. Vi begynte å prate, og jeg følte at det var noe annerledes med henne. Så jeg begynte å tenke: Jeg tror jeg har funnet min energiminister, sier Lula.

Rousseff er kjent for sitt bryske vesen, og fikk rykte på seg for å kjefte på ministre i offentlighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lulas kandidat favoritt i Brasil

Kirurgi

Maria do Socorro Sousa Braga, en politisk analytiker, sier til AFP at Rousseff ikke er kjent for sin femininitet.

- På den ene siden er hun er en svært sterk kvinne, hvis stillinger i Brasil vanligvis har vært assosiert med menn, ikke kvinner. Gradvis viser hun frem sine ulike karaktertrekk for ulike velgere, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rousseff har gjort noen forsøk på å «myke opp» sitt image. Hun har erstattet de strenge brillene sine med kontaktlinser og gjennomgått plastisk kirurgi for å friske opp ansiktet, og anlagt en mer glamorøs hårfrisyre.

Rousseffs store sjanse til å bli med i regjeringen kom i 2005 da en partifinansieringsskandale rammet arbeiderpartiet og førte til at mange ledende politikere måtte gå av. Den ambisiøse energiministeren ble stabssjef, i praksis Lulas statsminister.

Siden 2007 har Lula presentert Rousseff, som studerte økonomi, som «moren» til regjeringens plan om å øke veksten i Brasils økonomi ved å investere i omfattende infrastrukturprosjekter.

For å bringe henne ut av sin skygge og inn i søkelyset sørget han for at hun stod ved hans side da han klippet snorer ved de store anleggene.

Les også: Høyere og raskere vekst enn ventet for Brasil

Artikkelen fortsetter under annonsen

Militant

Rousseff ble født i desember 1947 i den sørvestlige delstaten Minas Gerais. Foreldrene var en bulgarsk innvandrer og en brasiliansk mor.

Etter at hun ble en aktiv militant mot militærdiktaturet som styrte Brasil fra 1964 til 1985 ble hun pågrepet i januar 1970 og dømt til seks års fengsel.

Etter nærmere tre år i fengsel, hvor hun ble torturert, ble hun løslatt mot slutten av 1972.

I 1980 involverte hun seg på venstresiden i det populistiske demokratiske arbeiderpartiet, men forlot det i 1986 for å slutte seg til Lulas arbeiderparti.

Rousseff har vært gift har en datter, Paula, og ble bestemor i september.

I fjor innrømmet Rousseff at hun mottok behandling for lymfekreft, noe som skapte stor sympati blant velgerne. Hennes leger sier de tror hun nå er kurert.

Les også: Gir humoristene frie tøyler i valgkampen