Feil i flere tusen resepter

Artikkelen fortsetter under annonsen

En norsk studie fant feil i 2,6 prosent av over 85.000 undersøkte resepter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Prosentandelen i seg selv er ikke så høy, men med tanke på at det skrives ut i alt cirka 25 millioner resepter årlig, gjelder dette et stort antall pasienter og tusener av resepter, sier førsteforfatter av studien, Svein Haavik, til Dagens Medisin.

Haavik er førsteamanuensis og leder av Senter for farmasi ved Universitetet i Bergen, som står bak undersøkelsen som tok for seg 85.475 ekspederte resepter i 2006. I alt oppdaget farmasøyter 2385 feil, som altså gir en prosentandel på 2,6.

Undersøkelsen som er publisert i nettpublikasjonen Pharmaepidemiology and Drug Safety, viste at nesten 20 prosent utgjorde feil med potensielt klinisk effekt, som for eksempel kan være feil ved styrke og dosering.

Den vanligste mangelen var utilstrekkelig pasientinformasjon:

- Slike feil innebærer en reell fare for forveksling av pasienter, sier Haavik til nettstedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette gjaldt hovedsakelig resepter skrevet ut på sykehus. Alt i alt var det også fastlegene som var mest nøyaktige. Sykehuslegene hadde fire ganger så mange feil og mangler som fastlegene, ifølge undersøkelsen.

Les også: - E-resept er fremtiden

Forskeren mener det også kan være en rekke feil som farmasøytene ikke fanger opp i tillegg til disse. Men han ønsker ikke å spekulere i hvor mange feil farmasøytene går glipp av:

- Trolig er det reelle tallet høyere enn 2,6 prosent, men forhåpentligvis fanges de fleste feilene opp, sier Haavik til Dagens Medisin.

Les mer om helse i ABC Nyheter.