Gjengvoldtekter og drap i FN-leir

Etnisk vietnamesiske kvinner spiller kort ved et massasjeinstitutt i Anlong Veng. Prostituerte er blant dem som interneres i Prey Speu-leiren i Kambodsja, som drives med støtte fra FN. Foto: Scanpix/AP.
Etnisk vietnamesiske kvinner spiller kort ved et massasjeinstitutt i Anlong Veng. Prostituerte er blant dem som interneres i Prey Speu-leiren i Kambodsja, som drives med støtte fra FN. Foto: Scanpix/AP.

FN-midler brukes til å drive en brutal interneringsleir i Kambodsja.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere fanger forteller The Guardian om voldtekt, slag og dødsfall.


Prey Speu-leiren ligger 19 km fra hovedstaden Phnom Penh, og beskrives offisielt som et «senter for sosiale spørsmål» som tilbyr utdannelse og helsetjenester til utsatte mennesker.

Men menneskerettighetsgrupper og tidligere innsatte sier senteret er et ulovlig, hemmelig fengsel, der mennesker som regnes som «uønskede av myndighetene», vanligvis narkomane, prostituerte og hjemløse» holdes fanget i månedsvis uten å bli tiltalt eller dømt.

Menn, kvinner og barn bor sammen i en enkelt bygning og blir jevnlig slått med planker, pisket med ledninger eller truet med våpen, ifølge vitner.

Det hevdes at vakter har slått i hjel tre fanger og gjennomført gjengvoldtekter.

FNs høykommissær for menneskerettigheter har beskrevet forholdene ved Prey Speu som «frastøtende». Men departementet som driver Prey Speu får fremdeles penger direkte fra FN barnefond Unicef, og støttes av flere internasjonale bistandsorganisasjoner.

Personvernpolicy