Maler Finnmarkshimmelen mørkerød

Jørgen Gunnerud er selv oppvokst på beste vestkant i Oslo, men skriver krim fra Finnmark.
Jørgen Gunnerud er selv oppvokst på beste vestkant i Oslo, men skriver krim fra Finnmark.

Jørgen Gunnerud skriver Finnmarks-krim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sentrum for handlingen finner vi Magnus Akselsen. Han er sjøsame, avholdsmann og læstadianer – og antakelig den mest sympatiske krimromanhelt du vil møte på.

– Ja, han har stor integritet og medmenneskelighet, sier Gunnerud selv til NTB, og legger til om sin Akselsen:

– Da jeg først fant ham opp, var jeg litt redd for at det skulle bli sjablonaktig: At jeg for tydelig viste fingeren til de typiske forfylla antiheltene som er så kjent fra denne sjangeren. Men jeg synes Akselsen ble en fin person å fortelle gjennom – og er godt fornøyd.

Han legger til:

– Jeg står jo bak en annen etterforsker, Knut Moen. Og heller ikke han er noen bråkjekk og veldig frampå kriminalhelt. Jeg liker å ha det sånn. Det har med prosjektet å skrive om det norske mordet å gjøre. Jeg vil lage krim jeg kan tro på selv.

Internasjonal kriminalitet

I den nye boka, «Skje din vilje», møter vi lensmann Akselsen når han har blitt pensjonist. Men han må kaste planene om et rolig pensjonistliv over bord når en båt med et lik driver i land ved brygga hans – samtidig med at hans unge niese blir meldt savnet.

Og nå har den store verden kommet til Korsfjord. Russiske handelsfolk og krigstrette irakere vandrer rundt i gatene. Og internasjonal kriminalitet utfolder seg side om side med eldgammel samisk kultur, myter og folklore.

Dette er Gunneruds tredje bok i Vest-Finnmarks-serien.

– Jeg var lærer der oppe i fire år. Jeg reiste oppover i den verste jappetiden på 80-tallet, og fikk et helt nytt perspektiv på ting. Jeg har utrolig mange gode og sterke minner fra den tiden, både folket og landskapet har festet seg. Jeg er vestkantgutt og far var direktør. Jeg reiste 200 mil, til et samfunn med 300 innbyggere. Og det var flott. Jeg skriver ofte om landskapet der oppe med lengsel, medgir forfatteren.

Han sier internett er til god hjelp når han skriver om Finnmark idag.

– Jeg kan gå rett inn på kommunestyremøtene i Øksfjord, som uten tvil har vært en modell for mitt fiktive Korsfjord. Der kan jeg lese kommunestyrereferatene og litt av hvert, framholder han

– Tabu og taushet

På spørsmål om han måtte gjøre mye research når deg gjelder sjøsamenes historie og Finnmark generelt, svarer Gunnerud:

– Jeg er i utgangspunktet veldig historie- og kulturinteressert. Jeg forsket mye i historien mens jeg var i Finnmark, og jeg forsøkte så godt jeg kunne å få folk i tale. Men jeg oppdaget at den delen av historien som handler om fornorskningen, med alle overgrepene det innebar, den delen var skam- og tabubelagt. Folk snakket ikke veldig gjerne om det.

Noe som var lettere å få tak på, var naturreligiøsiteten og gamle myter, forteller forfatteren. I «Skje din vilje» skriver Gunnerud om samer som kan stoppe blod – og om en angivelig ond ånd som tar bolig i ei ung jentes kropp.

– Akselsen har en sterk observasjonsevne – så man kan ofte lure på om han ser mer enn deg og meg. Men det handler om bakgrunnen hans, om at han har vært usikker på det norske språket og de norske normene. Han har utviklet en sensitivitet på grunn av dette, framholder forfatteren. Han beskriver videre «Skje din vilje» som en av sine beste skriveopplevelser.

– Grunnhistorien pønsket jeg ut i løpet av 14 dager, den kom veldig lett. Jeg likte vendingen dette tok, at det ble like mye en spenningsroman som en krim.

– Det utkommer mye krim nå. Hvorfor skal vi lese nettopp «Skje din vilje»?

– Jeg tar med meg leserne til et sted hvor veldig få nordmenn faktisk har vært. Både etterforskeren og landsdelen er litt eksotisk, mener Gunnerud.


Personvernpolicy