- Vi har politifolk overalt

- Vi har folk overalt, i gatene og på puber, sier politimester i Malmö, Ulf Sempert (t.v). Foto: Scanpix
- Vi har folk overalt, i gatene og på puber, sier politimester i Malmö, Ulf Sempert (t.v). Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politijakt på snikskytter gjør det trygt å gå rundt i Malmös gater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta Malmö-saken:

Svensk politi etterforsker skyting mot minst 16 personer i Malmö det siste året. I flere av tilfellene er det samme våpenet brukt, et grovkalibret håndvåpen.

* Alle bortsett fra ett av ofrene for skytingen har innvandrerbakgrunn. Alle skyteepisodene fant sted i mørket.

* Politiet anser drapet på en 20-årig kvinne 10. oktober i fjor som det første tilfellet. Kvinnen var etnisk svensk, men var sammen med en 21-årig mann med innvandrerbakgrunn. Mannen ble såret, men overlevde angrepet.

* Politiet mener gjerningsmannen er en mann mellom 20 og 40 år med nordisk utseende.

De siste ukene har en ukjent snikskytter avfyrt flere skudd mot innvandrere i byen Malmö, helt sør i Sverige.

Episodene linkes opp mot lignende hendelser, som går lang tid tilbake. Til sammen etterforsker politiet nå 15 hendelser. Én av dem endte med at en ung kvinne døde av skuddskadene hun pådro seg. Åtte andre er blitt behandlet for skader, etter å ha blitt ofre for det Sverige omtaler som «Den nye Lasermannen».

Stor bemanning

Politiet i Malmö jakter febrilsk på gjerningsmannen. En profil er utarbeidet om vedkommende, men den er ikke mer tydelig enn at de tror det dreier seg om en mann mellom 20-40 år, som sykler, og som bruker caps.

I jakten på den ukjente mannen har politiet i Malmö fått hjelp fra politifolk i hele Skåne fylke, som alle har ankommet byen for å bistå i arbeidet. Til sammen 50 politietterforskere jobber nå på saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politimester i Malmö Ulf Sempert mener likevel det ikke er nok.

– Vi har begjært forsterkninger fra hele Sverige, sa han på en pressekonferanse i formiddag.

- Folk overalt

Selv om mange frykter at «lasermannen» skal slå til igjen, sier politiet at det sannsynligvis aldri har vært så trygt i Malmös gater:

- Vi har politifolk overalt. På gatene, lokale puber og barer. Vi snakker med folk, og sikrer dem om at vi er der. Vi vil at de skal vite at folk kan være ute om natta, uten å være redde, sier Sempert.

Politiet har fått god respons fra allmennheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Gjennom å ha denne kontakten med folk i byen har vi fått inn flere tips. Vi merker oss at folk vil prate om dette, sa Sempert.

Vil ta lang tid

- Hvor langt unna er dere en pågripelse?, ville en engelsk journalist vite.

- Det er helt umulig å si for øyeblikket. Etterforskingen vil fortsette i lang tid. Det kan ta måneder, svarte etterforskningsleder Börje Sjöholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle skyteepisodene linkes opp mot hverandre. Enkelte av skyteepisodene har fellestrekk i form av tekniske bevis. Alt fra funn av kuler, eller et lignende hendelsesforløp.

Men dette er kun politiets teori.

- Vi tror det er slik, men vi er ikke helt sikre.

Redde

Denne uken var Socialdemokraternas partileder Mona Sahlin på besøk i byen. Under sitt besøk var hun innom Hermodalsskolan, der hun snakket med lærerne om hvordan barna reagerer på alle skyteepisodene.

Det gjorde inntrykk på partilederen.

- Særlig historien om den seks år gamle jenta som kom på skolen og fortalte at de hadde sovet i stua. Fordi mamma var så redd måtte de sove i det eneste rommet uten vinduer.

Les også: - Det kan ta måneder