– Har mistet tilliten til Helge Lund

Ansatte har ikke lenger tro på Helge Lund som konsernsjef i selskapet, mener tillitsvalgt Bjørn Asle Teige. (Foto: Berit Roald / Scanpix)
Ansatte har ikke lenger tro på Helge Lund som konsernsjef i selskapet, mener tillitsvalgt Bjørn Asle Teige. (Foto: Berit Roald / Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har oppstått en tillitskrise mellom ansatte og ledelsen i Statoil. Store grupper ansatte har ikke lenger tro på konsernsjef Helge Lund, sier konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den siste tida har jeg fått tilbakemeldinger fra store grupper ansatte i selskapet gjennom deres tillitsvalgte og verneombud. De har ikke lenger tro på Helge Lund som konsernsjef i selskapet. Etter vår mening har han foretatt flere dårlige valg, noe som blant annet setter sikkerheten på industrianleggene til havs i stor fare, sier Bjørn Asle Teige til Dagbladet.

Teige er leder for rundt 3.000 ansatte som er organisert i YS/Safe. Torsdag sendte han en melding til ledelsen om at han trekker seg med umiddelbar virkning fra samarbeidet om omstillingsprosjektet Statoil 2011.

– Fryktkultur

Teige mener det er svært vanskelig å øve innflytelse i omstillingssamarbeidet og at det meste er bestemt på forhånd. Han påpeker dessuten at de mange tusen ansatte og verneombudene snakker om en fryktkultur på installasjonene til havs, og at flere er redde for å reise ut på jobb på grunn av dårlig vedlikehold av installasjonene over lang tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Teige sier dessuten at verneombudene mener Statoil gjennom omorganisering og reduksjon i verneombudstjenesten er i ferd med å knuse en tjeneste som har fungert godt i 25 år. HMS-tjenesten vil lide, mener han.

Pressetalsmann Gisle Johanson tar Teiges beslutning om å trekke seg fra samarbeidsprosjektet til etterretning. Han understreker imidlertid at ledelsen har ukentlige møter med foreningene og en åpen dialog med dem. Han avviser påstandene om at HMS- og verneombudstjenesten vil lide, men erkjenner at etterslepet på vedlikehold av sikkerhetsutstyr er stort.

Avviser

Bjørn Asle Teige påstår dessuten at Helge Lund har ansvar for at selskapet har tapt mer enn 10 milliarder kroner på norsk sokkel på grunn av dårlig organisering og svak produksjonseffektivitet.

– Statoil-ledelsen vil ikke kommentere påstander om tap på mer enn 10 milliarder kroner som følge av lav produksjonseffektivitet på sokkelen, sier Johanson og viser til Statoils kvartalsrapport som legges fram onsdag i neste uke. (©NTB)