Vil sjekke Brekks e-post om partistøtten

Landbruksminister Lars Peder Brekk blir bedt om å offentliggjøre e-post-korrespondanse som har med partistøtten til Senterpartiet å gjøre. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.
Landbruksminister Lars Peder Brekk blir bedt om å offentliggjøre e-post-korrespondanse som har med partistøtten til Senterpartiet å gjøre. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.

Torsdag ble også en tredje Senterpartiet-statsråd trukket inn i partistøttesaken. Stortinget vil finne ut av om landbruksminister Lars Peder Brekk visste om dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under arbeidet med å gjennomgå e-poster fra Olje og Energidepartementet, kom Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fram til at det også i Landbruksdepartementet kunne være kjennskap til saken.

Derfor krever komiteen at Brekk og hans politiske rådgivere offentliggjør all e-post som har med saken å gjøre.

– Et av våre hovedpoeng er å finne ut hvem som visste hva når. Jeg håper at statsrådene har sine ord i behold når de har sagt at alt relevant er lagt fram, hvis ikke får de nå en mulighet til det, sier Anders Anundsen (Frp) i komiteen til NTB.

Brekk opplyser til NTB at han «selvsagt vil svare kontrollkomiteen så snart det lar seg gjøre».

Også Olje og Energidepartementet bes om å fremlegge ytterligere materiale. Komiteen lurer på om også politisk rådgiver kan ha håndtert saken, og ber derfor om å få utlevert eventuelle e-poster som kan kaste ytterligere lys over kraftskandalen.

– Kommer fram etter hvert

– Hvis det finnes relevant informasjon så må det legges på bordet. Det vil være umulig for en statsråd hvis det i ettertid kommer fram informasjon. Og slike ting har en tendens til å komme fram etter hvert, sier Anundsen.

Tidligere har både Senterpartiet-leder Liv Signe Navarsete og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen forklart seg om partistøtten til kontrollkomiteen.

Brekk har så langt gått klar av kritikken. En e-post som dukket opp i materialet kontrollkomiteen har gjennomgått, tyder imidlertid på at kraftstøtten også skal ha vært omtalt i e-poster fra politiske rådgivere i dette departementet.

Anundsen forteller at kravet ble videreformidlet departementet torsdag, og at han regner med å få svar på saken ganske raskt.

– Støttet prosjektet

Mens politikerne må svare for seg i Stortinget, understreker Eidsiva Energi, som ga Sp 500.000 kroner, at de trodde pengene skulle brukes på fornybar energi.

– Fakturaen vi fikk, med ordlyden «Støtte til prosjekt for fornybar energi», beviser at vår forutsetning hele tiden har vært at utgiftene i tilknytning til prosjektet skulle dekkes, sier kommunikasjonssjef Inge Møller i Eidsiva Energi til NTB.

Steinar Dvergsdal i Felleskjøpet, en av initiativtakerne bak prosjektet «Fornybar energi», mener kraftselskapene derimot ga sin støtte til at pengene kunne brukes i valgkampen.

– Når Eidsiva Energi og de andre lovet penger til Senterpartiet, mener jeg det var klart at arbeid med kompetanseheving og å løfte temaet fornybar energi i valgkampen var del av prosjektet, og at de ga støtte til det, sier han til NTB.

.

Personvernpolicy