Som regel høyrehendt

En sjimpanse ved Attica Zoological Park i Spata, øst for Aten. Foto: Scanpix/AP.
En sjimpanse ved Attica Zoological Park i Spata, øst for Aten. Foto: Scanpix/AP.

Mennesker er ikke den eneste arten som foretrekker å bruke høyrehånda. Sjimpanser har også dette trekket, ifølge en spansk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne kom til sine funn, som er offentliggjort i den siste utgaven av American Journal of Primatology, etter å ha observert 114 sjimpanser i to redningssentre for primater, et i Spania og et i Zambia.


Primatene ble gitt mat i rør, og forskerne overvåket dem for å se hvilken hånd de brukte til å nå maten, enten ved hjelp av fingrene eller ved hjelp av redskaper.

Les også: Fant (og spiste) ny ape

- Sjimpansene foretrakk å bruke høyre hånd for å få tak i mat fra røret, heter det i en uttalelse fra det katalanske instituttet for menneskelig sosial utvikling, som koordinerte studien.

- Dette trekket har tradisjonelt vært vurdert som særegent for mennesker, og har vært antatt å skyldes asymmetri i den menneskelige hjernen som er knyttet til gjennomføring av komplekse handlinger som krever bruk og koordinering av begge hender.

Studien fant også at kvinnelige sjimpanser, som sine menneskelige slektninger, har større sannsynlighet for å være høyrehendte enn mannlige.

Forskerne sier dette tyder på at «på sammen måte som i vår art er det delte biologiske faktorer, genetiske og hormonelle, som påvirker hjernens funksjon».

Les også: Genmodifiserte aper får unger som lyser grønt

Personvernpolicy