– Gravide innrømmer ikke at de drikker

– Forskning viser at det ikke finnes noen sikker nedre grense for når alkohol kan skade fosteret, sier helsemyndighetene. Foto: Coulorbox.com
– Forskning viser at det ikke finnes noen sikker nedre grense for når alkohol kan skade fosteret, sier helsemyndighetene. Foto: Coulorbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare en av ti kvinner opplyser at de drakk alkohol under svangerskapet, ifølge en fersk undersøkelse. – Trolig det er faktiske tallet langt høyere, sier overlege Rolf Lindemann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den samme undersøkelsen fra Helsedirektoratet svarer seks av ti kvinner at de kjenner noen som drikker litt under svangerskapet.

– Dette tallet ligger kanskje nærmere virkeligheten enn opplysningene om at ni av ti gravide ikke drikker. Norske kvinner og menn vil aldri vedgå hvor mye de drikker, og det er trolig en sterk underrapportering blant gravide, sier professor Rolf Lindemann til NTB.

Lindemann, som er overlege ved barneklinikken på Ullevål universitetssykehus, mener alkohol i svangerskapet er et vel så stort problem i dag som for 20 år siden.

– Jeg ser barn med alkoholrelaterte skader nesten hver dag. Hvert år blir det født omkring 200 barn med alkoholskader, og ut fra kvinners drikkemønstre er dette et økende problem, sier Lindemann.

Ingen nedre grense

Undersøkelsen ble presentert under Helsedirektoratets lansering av kampanjen «Alkoholfritt svangerskap».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forskning viser at det ikke finnes noen sikker nedre grense for når alkohol kan skade fosteret. Vi anbefaler derfor at gravide avstår fra å drikke.

Hensikten med kampanjen er å øke kunnskapen om alkohol i svangerskapet, og vi oppfordrer både kvinner og menn til å tenke gjennom sine drikkevaner allerede når de planlegger å få barn, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.

I forbindelse med kampanjen kommer Helsedirektoratet med nye nettsider med informasjon om temaer som opptar gravide. De lanserer også en animasjonsfilm som vil bli vist på TV, kino og legekontorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritiserer mediene

Forsker Astrid Alvik ved Universitetet i Oslo mener mediene har et stort ansvar når det gjelder informasjon om alkoholens skadelige virkninger på fosteret.

– Jeg tror de færreste vet hvor mye forskning som bekrefter alkoholens skadevirkninger. Jeg leser studie på studie som viser at alkohol er enda mer skadelig enn vi vet. Og så kommer det én undersøkelse som viser noe annet, og da er det denne som får oppmerksomhet i media, sier Alvik, og referer til en engelsk undersøkelse som nylig ble omtalt i A-magasinet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overlege Rolf Lindemann støtter henne.

– Forskningen som presenteres i media, er for det første sjelden representativ, dessuten fører ofte avisens vinkling til at leserne får feilaktig informasjon. Mange leser bare overskrifter og ingresser, og disse er ofte vridd og vendt på, sier Lindemann.

– Folk er tjukke i huet

Også komiker Lisa Tønne, som selv er gravid, var til stede under lanseringen på Hotel Bristol torsdag.

– Jeg tror de fleste kvinner vet at det er skadelig å drikke alkohol under svangerskapet, men vi har en ulik forståelse av hva det vil si å drikke. Er det et glass, en dråpe eller er det å drikke seg full? sier Tønne til NTB.

Hun etterlyser mer entydig informasjon fra leger og helsepersonell.

– Min erfaring er at leger og helsepersonell ikke er flinke nok til å ta opp temaet alkohol med gravide. Jeg tror mange trenger en tydelig beskjed om at alkohol ikke er greit. Folk er tjukke i huet, sier komikeren.

Selv tar hun ingen sjanser.

– Jeg velger å holde meg helt unna alkohol. Vi vet ikke hvor mye alkohol man kan drikke uten at det er skadelig, og da er det å drikke litt en altfor stor sjanse å ta. Ni måneder er lenge å vente på å se om det gikk bra, sier Tønne.