Advarer mot løslatelse av Guantánamo-fange

Omar Khadr (24) risikerer livstid i fengsel. Foto: AFP/Scanpix
Omar Khadr (24) risikerer livstid i fengsel. Foto: AFP/Scanpix

Omar Khadr var bare 15 år gammel da han brakt til Guantanamo for åtte år siden. Nå er han blitt for radikalisert til å settes fri, mener en rettspsykiater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Canadieren, som nå er 24 år gammel, ble pågrepet i Afghanistan i 2002.

Mandag erklærte han seg skyldig i å ha drept en amerikansk soldat, i å ha samarbeidet med al-Qaida og i å ha produsert og utplassert veibomber.

Onsdag gikk mye av dagen med til vitnemålet til Michael Welner, en psykiater i det amerikanske forsvarsdepartementet.

Ifølge Welner, som dybdeintervjuet Khadr i sommer, er canadieren blitt «marinert i et radikalt miljø» i Guantánamo-leiren.

– En farlig mann

Omar Khadr er en «svært farlig» mann, mener psykiateren.

– Min dårlige prognose for integrasjon i samfunnet har sammenheng med at han er blitt svært religiøs, og at fangenskapet har skapt stor vrede i ham. Han mener han ikke burde vært her, ikke én dag, ikke ett minutt. Det har krenket ham og gjort ham bitter, sa Michael Welner i sin forklaring.

Khadrs forsvarer Matthew Schwartz argumenterte på sin side for at psykiaterens forklaring ikke kunne vektlegges fordi den ifølge ham var påvirket av synspunktene til den kontroversielle danske psykologen Nicolai Sennels.

Sennels har blant annet skrevet at «nærmere halvparten av alle verdens muslimer er innavlet», og at dette har svekket muslimenes forstand. Han har også beskrevet Koranen som en «kriminell» bok og tatt til orde for å stanse muslimsk innvandring til Europa.

Welner innrømmet at han til dels baserte seg på Sennels forskning, men avviste at han var påvirket av danskens politiske synspunkter.

«Al-Qaida-familie»

Khadrs advokater har forhandlet fram en avtale om at Khadr i bytte mot å erklære seg skyldig skal sone ett år til i fangeleiren i Guantánamo og deretter sju år i Canada, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Khadrs far, som nå er død, har hjulpet al-Qaida med penger, og hans familie er blitt kalt en «al-Qaida-familie» av en i søskenflokken. Familien er nå bosatt i Toronto-området i Canada.

Ved å erklære seg skyldig, mister Khadr ankemuligheten. Det er ventet at dom i saken vil falle i løpet av uka.

Les også: Henter ikke Khadr tilbake

Personvernpolicy