- Rolige, stabile Sverige eksisterer ikke

«Den röda stugan» er et symbol på svensk idyll.I følge historiker Heléne Lööv har svenskene vanskelige for å ta innover seg hendelser som de i Malmö.
«Den röda stugan» er et symbol på svensk idyll.I følge historiker Heléne Lööv har svenskene vanskelige for å ta innover seg hendelser som de i Malmö.

Sverige er ikke enhetlig, men mangefasettert, og slik har det vært lenge, mener historiker Heléne Lööv. Hun advarer mot svenskenes myte om seg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det rolige, stabile Sverige eksisterer ikke, fastslår historikeren og nazismeeksperten ifølge avisa Dagens Nyheter.

– Bildet av Sverige bygger på en slags myte. Myten om det rolige og stabile Sverige burde ha blitt forandret for lenge siden, men om man skal peke på ett tidspunkt og én hendelse da bildet av Sverige virkelig ble forandret, så var det etter drapet på Olof Palme, og det er jo en stund siden, sier hun.

– Sverige er jo faktisk det landet i Europa hvor en statsminister og en utenriksminister har blitt drept på åpen gate. Forestillingen som ble skapt etter den annen verdenskrig om et land med konsensus og toleranse, noe som egentlig aldri har eksistert, lever ennå. Den burde ha revnet for lengst.

Ifølge Lööv blir det kollektive bildet av Sverige aktivert etter alle større hendelser i landet. Samtidig blir reportasjer i utenlandske medier ikke sjelden et forsøk på å knuse dette bildet.

– Senest ble det en del slike reportasjer da Sverigedemokraterna kom inn i Riksdagen. Da kunne en del medier nesten med litt skadefryd konstatere at «Nå er svenskene definitivt blitt som oss», sier Lööv til Dagens Nyheter. (©NTB)

Personvernpolicy