Lurer edderkopper

Stenolemus bituberus lurer edderkopper til seg ved å late som de er fanget i deres nett, før den spiser dem. Foto: Flickr/dhobern.
Stenolemus bituberus lurer edderkopper til seg ved å late som de er fanget i deres nett, før den spiser dem. Foto: Flickr/dhobern.

Stenolemus bituberus kryper inn i edderkoppnett og later som den er et offer, før den spiser edderkoppen når den kommer for å undersøke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skapningen er kjent blant insektforskere som Stenolemus bituberus, og er emne for en studie publisert i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B. Forfatter Annie Wignall fra Macquarie University i Sydney beskriver hvordan insektet lurer sitt offer, melder Wired.com.


De fleste rovdyr skjuler seg for å fange byttet, men dette insektet har motsatt tilnærming. Det varsler om sin tilstedeværelse på en måte som lokker middagen til å undersøke nærmere. Edderkopper som spinner nett bruker vibrasjoner i nettet til å oppdage når det har fanget noe, så de kan gå til offeret, binde det i mer vev og spise det.

Stenolemus bituberus nærmer seg sakte edderkoppen i nettet, og bruker frembena til å plukke på silketrådene på en måte som simulerer vibrasjonene til en flue som kjemper etter å ha blitt fanget. Wignall fant at edderkoppen reagerte på samme måte som når en flue fanges i nettet.

Personvernpolicy