Obama bor på terrorhotell

USAs president Barack Obama bor på Taj Mahal Palace i Mumbai når han besøker India neste måned. Foto: Scanpix/AFP.
USAs president Barack Obama bor på Taj Mahal Palace i Mumbai når han besøker India neste måned. Foto: Scanpix/AFP.

President Barack Obamas første handling på indisk jord neste måned blir en markering mot terrorisme ved å bo på Taj Mahal Palace, som ble rammet under Mumbai-angrepet i 2008.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obama vil sove i den restaurerte delen av hotellet, som ble hardt skadd av røyk, ild og eksplosjoner da væpnede islamister angrep, når han ankommer India lørdag 6. november.


- India er en nær samarbeidspartner for USA i arbeidet mot terror, og har vist bemerkelsesverdig utholdenhet i sin respons på terrorisme, sier Ben Rhodes, utenriksrådgiver til Obama.

- Taj, der presidenten vil bo, var i sentrum for angrepene i Mumbai.

Obama vil hedre ofrene for angrepet, signere en gjestebok og komme med korte bemerkninger til mennesker som ble rammet av angrepene.

Les også: - Obama har angst

166 drept

De eldste delene av hotellet måtte repareres for 218,3 millioner kroner etter at det ble hardt skadd av brann, røyk, kuler og eksplosjoner under den 60 timer lange beleiringen som begynte 26. november 2008.

Totalt 31 mennesker, blant disse 12 ansatte, ble drept da tungt bevæpnede islamister stormet hotellet og kjempet mot indiske kommandosoldater. Totalt mistet 166 mennesker livet i byen.

USAs utenriksminister Hillary Clinton bodde ved Taj i fjor, men i den nyere tårnseksjonen, som unngikk de verste delene av angrepet og åpnet under en måned etter at beleiringen var over.

Les også: - Pakistansk etterretningstjeneste koordinerte Mumbai-angrepet

Videre til Delhi

Hotellet har tidligere hatt en rekke statsledere, diplomater og kjendiser som gjester, blant disse den tidligere amerikanske presidenten Bill Clinton, som besøkte byen i 2000.

I Mumbai vil Obama ha en rekke møter med næringslivsledere, ment å belyse de blomstrende handelsforbindelsene mellom India og USA.

Etter oppholdet i Taj reiser Obama videre til New Delhi, der han skal ha samtaler med den indiske statsministeren Manmohan Singh og tale i det indiske parlamentet.

Les også: - Terrorangrep mot europeiske byer avverget

Personvernpolicy