Fant (og spiste) ny ape

Denne fotomontasjen viser hvordan R. strykeri ser ut. Den stuttvokste nesen gjør at dyret har en tendens til å nyse når det regner. Foto: Scanpix/Reuters.
Denne fotomontasjen viser hvordan R. strykeri ser ut. Den stuttvokste nesen gjør at dyret har en tendens til å nyse når det regner. Foto: Scanpix/Reuters.

I Burma er det funnet en ny apeart. Den ble spist av lokale jegere kort tid etter at forskerne fant den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Apen har en så stutt nese at den har fått kallenavnet «Stutten» av forskerne. Den ble først påvist i den fjellrike delstaten Kachin tidlig i 2010, og spist av jegere rett etterpå, ifølge den britiske miljøorganisasjonen Flora & Fauna International, som annonserte oppdagelsen onsdag, melder National Geographic.

Den spesielle nesen gjør at apen ofte nyser når det regner.

Andre aper med oppstopperneser er kjent fra Kina og Vietnam, men R. strykeri er den første kjente arten i Burma.

Dens habitat er på omkring 270 kvadratkilometer, og apen kjennetegnes i tillegg til nesen også ved sitt hvite skjegg og øredusker.

Les også: Fant nytt pattedyr

Handelen med viltkjøtt er bare en av truslene mot apen. Kinesiske tømmerselskaper ødelegger for eksempel stadig større deler av R. strykeris naturlige tilholdssteder.

Etter hvert som trær hentes ut forsvinner også røttene som binder jorden som til de bratte fjellene, og utløser fare for jordskred.

Forskerne antar at det kun finnes 300 gjenlevende eksemplarer av arten, få nok til at den kan beskrives som «kritisk utrydningstruet».

Studien av R. strykeri legges frem i oktoberutgaven av tidsskriftet American Journal of Primatology.

Les også: Nordmenn skjøt utrydningstruede dyr

Personvernpolicy