Norge tar opp torturanklager med USA

Utenriksmister Jonas Gahr Støre er bekymret over FNs torturrapport. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Utenriksmister Jonas Gahr Støre er bekymret over FNs torturrapport. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

FNs nye torturrapport bekymrer utenriksminister Jonas Gahr Støre. Norge vil ta opp anklager om tortur i Irak med USA i verdensorganisasjonens menneskerettsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny rapport fra FNs spesialrapportør Manfred Nowak heter det at tortur er utbredt i hele verden. Millioner av fanger opplever umenneskelig behandling, advarer han.

– Det er særlig urovekkende at demokratiske stater, og blant dem våre allierte, kan settes i sammenheng med bruk av tortur og umenneskelige forhørsmetoder, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Innsatsen for menneskerettighetene svekkes hvis pådrivere for disse rettighetene samtidig bryter dem, sier utenriksministeren.

Støre peker på at Nowaks rapport legges fram samtidig som det igjen rettes oppmerksomhet mot «sterkt kritikkverdige forhold i forbindelse med operasjoner i Irak og Afghanistan». Dette er alvorlig, understreker utenriksministeren.

– Norge vil ta opp bruken av tortur og umenneskelig behandling i FNs menneskerettighetsråds høring av USA som finner sted neste uke.

– Vi spør spesielt USA hvilke konkrete etterforskningsskritt de har tatt i forbindelse med påstander om bruk av tortur og umenneskelig behandling i tilknytning til operasjonene i Irak og Afghanistan, sier Støre. (©NTB)

Personvernpolicy