Treholt får ikke innsyn – klager til Storberget

Treholt ber Storberget om hjelp. (Foto: Tore Meek / SCANPIX)
Treholt ber Storberget om hjelp. (Foto: Tore Meek / SCANPIX)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arne Treholt får ikke innsyn i materialet som Politiets sikkerhetstjeneste har sendt til Gjenopptakelseskommisjonen og klager derfor til justisminister Knut Storberget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Treholt har sendt et brev til Storberget (Ap) der han uttrykker sterk bekymring for at Gjenopptakelseskommisjonen ikke gir innsyn i materialet, skriver VG Nett.

Treholt viser til at kommisjonen har nektet offentligheten tilgang til avhør av sentrale vitner i Treholt-saken, og at kommisjonen har avvist en begjæring fra forsvaret om tilgang til materialet som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og påtalemyndigheten legger fram.

– Dette skaper en svært uheldig og skjev balanse i forholdet mellom forsvaret og påtalemyndigheten, skriver Treholt i brevet.

Treholt krever at Gjenopptakelseskommisjonen gir tilgang på alt materiale som PST har, slik at forsvarer Harald Stabell har mulighet til å gjøre egne undersøkelser.

– Kommisjonen viser liten evne til å forstå at denne saken for svært mange har blitt et spørsmål om fortsatt tillit til den norske rettsstaten, skriver Treholt.

Treholt ber Storberget kreve en redegjørelse fra kommisjonen om hvordan kommisjonen arbeider.

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST sier at PST onsdag sendte et brev til Gjenopptakelseskommisjonen der de besvarer en henvendelse fra Stabell om saken. Bernsen ønsker ikke å kommentere innholdet i svaret fra PST.