Kan ha lurt jenter over hele landet

Lege tvang jenter mellom 11-16 år til å sende seksuelle bilder av seg selv. Nå er han sluppet løs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ble Hedmark-mannen i 30-årene pågrepet på en helikopterbase på Dombås, siktet for å ha truet flere jenter til å sende seksuelle bilder og videoer av seg selv.

Under dagens fenglingsmøte i Ålesund sa overlegen seg skyldig på de påstandene han var siktet for.

Les også: Lege siktet for utpressing

Ble lurt via sms

Legen skal ha sendt meldinger til unge jenter, og senere tvunget dem til å sende seksuelle bilder av seg selv.

- Jentene er blitt lurt via en sms, til å bli sms-venn med de oppfatter som en jente på lik alder. Så har han begynt å sende og motta seksuelt motiverte bilder, sier politiadvokat Unni Moen Vikebakk ved Sunnmøre politidistrikt under en pressekonferanse i Ålesund i ettermiddag.

- Senere ble de presset til å sende grovere bilder, og bilder av venninner, for å unngå at bildene de allerede hadde sendt skulle havne på nettet. Jentene ble også presset økonomisk. I en av sakene ble det betalt 120.000 kroner, sier Vikebakk.

Mannen er nå siktet etter § 200 i Straffeloven, under «den som forleder barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd». Han er også siktet for trusler, og id-tyveri.

- Han har opprettet telefonabonnement i navnene til virkelige, men helt uskyldige personer, sier politiet.

Flere ofre

Overlegen er også siktet for utpressing mot en mann fra Sunnmøre som var den slo alarm til politiet og satte etterforskerne på sporet av hedmarksmannen.

Politiet har drevet etterforskning av saken siden 1.september.

Saken er blitt etterforsket av flere politidistrikt i landet, da det har kommet inn meldinger om lignende hendelser flere steder i landet.

- Vi har fått oversendt saker fra andre politidistrikt over hele landet, men har drevet etterforskningen i Ålesund, sier Vikebakk.

Vil ha tips

Flesteparten av sakene er konsentrert rundt Østlandet, men det finnes også tilfeller fra Sørlandet og helt nord til Finnmark.

Felles for sakene er at det dreier seg om unge jenter i aldrene 11-16 år, og at de er blitt lurt til å bli venninne med det de tror er andre unge jenter, med samme interesse.

Politiet mener det kan dreie seg om flere ofre. Nå håper de flere vil melde seg til politiet.

- Vi ønsker kontakt med unge og voksne som har vært utsatt for trusler og utpressing av vedkommende, sier etterforskningsleder Terje Rishaug.

Hadde pasientjournaler hjemme

Poltiiet sier de sitter på store mengder beslag, blant annet fra hjemme hos siktede.

- Det vil ta nokså lang tid å komme gjennom alt. Av beslag som er gjort er det mye som går på datatrafikk, men også en pistol, medisiner og pasientjournaler.

- Akkurat det stiller vi oss undrende til, sier politiet.

- Fare for gjentakelse

Under avhøret av mannen onsdag kom det ifølge politiet lite frem.

Han ble fremstilt for varetekstsfengsling klokken 10, hvorpå han erkjente straffeskyld på alle påstandene. Så ble han sluppet fri av retten.

Politiet refser beslutningen om å løslate mannen.

- Vi dypt uenig med beslutningen. Han har gitt full tilståelse, så det burde ikke vært gjort, sier Vikebakk.

En av grunnene til at politiet anket er fare for bevisforspillelse.

- Vi mener og at det er fortsatt fare for at han kan påvirke flere jenter. Han er nå sluppet løs med meldeplikt, og det er ikke det vi trenger akkurat nå.

Les også: Lege erklærte seg skyldig

Personvernpolicy