Farger bevart i fossiler

Liliocrinus, en sjølilje fra juratiden som også har bevart noen av sine originale farger. Foto: Royal Society.
Liliocrinus, en sjølilje fra juratiden som også har bevart noen av sine originale farger. Foto: Royal Society.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste biologiske farger fra tidligere geologiske perioder er tapt, men i visse fossiler fra juratiden har rødlige farger overlevd inntakt, melder Wired.com.

Dermed kan man se de samme fargene som for 150 millioner år siden.

Bildet over viser sjøliljen Liliocrinus fra jura-tiden, som også har bevart noe av sin opprinnelige pigmentering.

Les også: Nå vet de hvilken farge den hadde

Algen Solenopora jurassica var gjennomsyret av grunnstoffet bor, som ga den karakteristiske fargen. Foto: Fossilsdirect.co.ukAlgen Solenopora jurassica var gjennomsyret av grunnstoffet bor, som ga den karakteristiske fargen. Foto: Fossilsdirect.co.uk

En annen vekst hvis farger har overlevd er algen Solenopora jurassica, funnet i Storbritannia og Frankrike. Ifølge en ny studie stammer fargen i disse fossilene fra naturlige pigmenter i algene, som var gjennomsyret av grunnstoffet Bor.

I tidligere analyser av disse fossilene var forskerne usikre på om fargene var autentiske eller dannet av kjemiske prosesser under fossiliseringen. Det ble imidlertid ikke funnet spor etter bor i de omkringliggende bergartene, så prøvene har neppe tatt farge fra omgivelsene. De er helt naturlige.

Personvernpolicy