- Har flere hemmelige dokumenter

En video tatt fra et amerikansk Apachehelikopter under et angrep der sivile mistet livet er blant dokumentasjonen WikiLeaks har publisert på nett. Foto: Scanpix/AP.
En video tatt fra et amerikansk Apachehelikopter under et angrep der sivile mistet livet er blant dokumentasjonen WikiLeaks har publisert på nett. Foto: Scanpix/AP.

Pentagon tror WikiLeaks trolig har flere hemmelige regjeringsdokumenter, utover de nettstedet allerede har offentliggjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har grunn til å tro at de har flere dokumenter, sier oberst Dave Lapan.


WikiLeaks fremstiller seg som et nettsted for varslere, og frigjorde forrige uke 400.000 graderte amerikanske dokumenter om krigen i Irak. I juli offentliggjorde nettstedet 77.000 hemmelige amerikanske notater om krigen i Afghanistan.

Nettstedet sier de fremdeles besitter 15.000 dokumenter og videoopptak om Afghanistan.

Les også: Sikkerhetstiltak rundt WikiLeaks

- Truer sikkerhet

Det har blitt spekulert i hvorvidt nettstedet har titusenvis av meldinger fra det amerikanske utenriksdepartementet, men WikiLeaks har avvist dette.

WikiLeaks og Pentagon har ligget i ordkrig om nettstedets offentliggjøring av de hemmelige militære dokumentene. Amerikanske myndigheter sier organisasjonen setter soldater og siviles liv i fare.

WikiLeaks hevder dokumentene har belyst krigene, også de utbredte ryktene om tortur gjennomført av irakiske styrker og rapporter som tyder på ytterligere 15.000 sivile dødsfall i Irak-krigen.

Les også: - Svært alvorlige anklager i Irak-dokumenter

- Ingen betydelig effekt

Selv om amerikanske myndigheter har fordømt WikiLeaks og sier nettstedet truer soldatenes sikkerhet, uttalte Australia tirsdag at dokumentene som ble frigjort i juli ikke har vært til hinder for australsk innsats i Afghanistan.

- Etterforskningen fant at de lekkede dokumentene ikke har en direkte betydelig negativ effekt på Australias nasjonale interesser, het det i en uttalelse fra det australske forsvarsdepartementet.

Mange av rapportene WikiLeaks publiserer ville av sikkerhetshensyn ikke vanligvis blitt offentlig tilgjengelige, men mye av materialet har allerede blitt offentliggjort av det militære, i enkelte tilfeller i større detalj, het det i den australske rapporten.

WikiLeaks har ikke avslørt kilden til de hemmelige dokumentene, men mistanken har falt på Bradley Manning, en amerikansk etterretningsanalytiker som ble pågrepet i mai, etter at nettstedet offentliggjorde video av et angrep med et amerikansk Apachehelikopter i Irak der sivile mistet livet.

Manning sitter i varetekt ved marinebasen i Quantico sør for Washington.

Les også: WikiLeaks: Al-Qaida-topp unnslapp ved tabbe

Personvernpolicy