Til kamp mot Tea Party

En av grunnleggerne i «Coffee Party», Annabel Park, snakker ved et partimøte i Woodbridge, Virginia. Den frivillige grasrotbevegelsen har tiltrukket seg mer enn 300.000 aktive deltakere på Facebook, deres «virtuelle rådhus» mottar som mange så fire millioner brukere daglig. Foto: Scanpix/AFP.
En av grunnleggerne i «Coffee Party», Annabel Park, snakker ved et partimøte i Woodbridge, Virginia. Den frivillige grasrotbevegelsen har tiltrukket seg mer enn 300.000 aktive deltakere på Facebook, deres «virtuelle rådhus» mottar som mange så fire millioner brukere daglig. Foto: Scanpix/AFP.

Coffee Party er en progressiv nyskapning i amerikansk politikk, og ønsker å brygge en motpart til det ultrakonservative Tea Party en knapp uke før valget til lovgivende forsamling i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Coffee Party ble skapt i januar som reaksjon på angrepene mot president Barack Obamas foreslåtte helsereform, og tok form på Facebook.


- Det begynte på min Facebook-side, sier grunnleggeren Annabel Park, en liten kvinne med sterke meninger.

- Jeg var så lei av Tea Party og ønsket å si hva jeg mente. En mengde mennesker svarte, og sa vi burde starte vårt eget parti.

Les også: Illsinte Tea Party-aktivister ruster til kamp

Tok av

Park reagerte på den regjeringsfiendtlige Tea Party-bevegelsen som ble startet etter at Obama vant i 2008 og tar sitt navn fra opprøret mot britisk te-skatt i Boston i 1773, like før den amerikanske uavhengighetskrigen.

- Jeg har aldri laget en fanside før. I løpet av bare et par dager begynte alle disse menneskene å slutte seg til. Det spredde seg som et virus, sier Park, som sier hun politisk står nærmere demokratene enn republikanerne.

En artikkel i The Washington Post hjalp Coffee Party til å ta av. Tusenvis av medlemmer tegnet seg, flere med egne lokale komiteer, sier Park.

Med dette gikk Coffee Party fra å være et personlig prosjekt til en uavhengig politisk bevegelse som «gir en stemme til amerikanere som ønsker å se samarbeid i regjeringen», som det heter i bevegelsens formålsparagraf.

Bevegelsen står i direkte opposisjon til Tea Partys erklærte mål om å stanse «regjeringens innblanding» til fordel for «sunn fornuft og grunnlovsbasert konservativt selvstyre».

Les også: Naken cowboy presidentkandidat

300.000 tilhengere

Siden bevegelsen ble dannet sier Coffee Party at man har tiltrukket mer enn 300.000 aktive deltakere på Facebook, og nå kan stille med egen kandidat i Missouri 2. november.

Det er mer enn demokratenes Facebook-side, som har 150.000 tilhengere, og republikanernes, som har 186.000.

- Det er definitivt en reaksjon fra vanlige mennesker mot Tea Party, fordi i alle aviser og medier leser du at Tea Party sier de representerer det virkelige Amerika. Men måten de søker endring er farlig, sier Park.

Tross størrelsen er Coffe Party langt fra å ha like stor innflytelse som Tea Party, som kan trekke titusener av tilhengere, som forrige måned ved en skattebetalermarsj i Washington.

Med lederskapet i Coffee Party understreker at det fremdeles er en ung bevegelse, på nippet til å bevege seg fra virtuell til virkelig makt gjennom en grasrotkampanje som brakte Park til Woodbridge, Virginia, utenfor Washington.

Der møtte hun partitilhengere i en kafeteria.

- Ekstremt høyreorientert

Tea Party «er gjenfødelsen av en ekstremt høyreorientert sosialt konservativ bevegelse. Et flertall av gruppen er hvite, kristne aktivister. Dypest sett støtter de mennesker med makt og penger», sier Gregg Reynolds (65).

Diskusjonen snudde seg raskt til finansieringen av politiske partier, Coffee Partys viktigste kampsak.

- Måten vi finansierer valgene gjør politikere sårbare for å nærmest bli bestukket, fordi de behøver flere millioner dollar for å finansiere valgkampen, sa Park under møtet.

- De blir som narkomane og lobbyister blir som langere, og dette er grunnen til at lobbyister kan skrive lovgivningen. Vi har et korrupt system her og nå.

Gregg lytter nøye etter. Han spår at Coffee Party en dag vil bli en viktig politisk maktfaktor.

Men, legger han til med en anelse bitterhet, «jeg tror ikke det vil skje i min levetid».

Personvernpolicy