Flere biter til politiets puslespill i Malmö-saken

Gjerningsmannen bak skyteepisodene i Malmö ønsker ikke å leke katt og mus med politiet. Han legger stor vekt på å holde seg skjult, mener svensk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En profil på gjerningsmannen er nå klar, opplyste politiet på en pressekonferanse i Malmö tirsdag. Det er snakk om en mann med nordisk utseende mellom 20 og 40 år, og han tar seg fram på sykkel.

– Vi tror han forflytter seg på en sykkel, han er i alle fall godt kjent i byen. Det som trigger ham er selve skytingen, han vil ikke leke katt og mus med oss. Han vil komme unna, sa Lidehäll.

Les også: Tror Malmö-skytteren sykler

Den geografiske kartleggingen av åsteder for skuddene og avstanden mellom den, gir politiet viktige puslebiter som kan føre til at de pågriper personen eller personene som går rundt og skyter mot mennesker i Malmö.

Ekspert i rettspsykologi, Jessica Ebberline sier at det handler om enkle kjensgjerninger.

– Man kjenner sitt eget område godt, man kjenner snarveier og gjemmesteder. Vi har alle mentale kart over vårt nærområde, og det har også kriminelle. En voldtektsmann vil for eksempel lete etter smug, buskas, og steder man kan flykte, sier hun.

Les også: Tidligere gjengmedlemmer jakter på skytteren

Overvåkingskamera

Politiet har sikret seg film fra overvåkingskameraer som viser minst én av skyteepisodene i Malmö, men det er ennå ikke sikkert om filmen har fanget opp gjerningsmannen, skriver Aftonbladet.

Dersom gjerningsmannen virkelig er å se på overvåkingsbildene, kan det gi politiet verdifull hjelp i jakten på snikskytteren.

– Med et mer konkret signalement er alle muligheter til stede, sier politimester Stefan Sintéus til Aftonbladet.se.

Politiet opplyste at de tre hendelsene som det ble meldt om mandag kveld og natt til tirsdag, trolig ikke har noe med snikskyttersaken å gjøre.

En av hendelsene var trolig lyden av en bilrute som knuste ved en teknisk feil i et bilverksted. En annen episode viste seg å være en startpistol. Da politiet rykket ut til det tredje meldte tilfellet, fant de ingenting.

19 tilfeller

Politi mener altså at det er en sammenheng mellom i alt 19 uoppklarte skyteepisoder i Malmö. Én person er drept og åtte såret i skyteepisodene, og ifølge politiet kan det se ut til at en snikskytter angriper innvandrere i byen.

– En spesialistgruppe har gjennomgått samtlige skytinger og konkludert med at det er stor sannsynlighet for at én og samme gjerningsmann står bak, men vi skal ikke låse oss til dette, sier Börje Sjöholm i politiet.

– Vi vet at samme våpen er anvendt i flere skytinger, men vi vil ikke si hvor mange. De tekniske bevisene er vårt trumfkort når vi sitter med en mistenkt, sier han.

Avis politianmeldt

Avisen Expressens sjefredaktør og en journalist er for øvrig politianmeldt for et våpenkjøp i Malmö. Reporteren laget en artikkel der han beskriver hvordan han på fem timer får kjøpt et ulovlig våpen i Malmö. Våpenet ble overlevert til politiet, melder tidsskriftet Resumé.

Artikkelen var ment som et eksempel på hvor lett man kan skaffe seg våpen i Malmö, der innbyggerne nå er i helspenn som følge av de mange uoppklarte skyteepisoder.

– Det er klart at det er begått et brudd på våpenloven. Vi vet jo at våpenet er skaffet på en ulovlig måte, sier Calle Persson i Skåne-politiet.(©NTB)

Personvernpolicy