Norge vil søke sykkel-VM

Thor Hushovd sikret seg regnbuetrøya med VM-seier i sykling i høst. I 2014 eller 2016 kan VM gå i Norge. (Foto: Alessandro Garofalo, SCANPIX/Reuters).
Thor Hushovd sikret seg regnbuetrøya med VM-seier i sykling i høst. I 2014 eller 2016 kan VM gå i Norge. (Foto: Alessandro Garofalo, SCANPIX/Reuters).

Norges Cykleforbund kommer etter all sannsynlighet til å søke om å arrangere VM på landevei i 2014 eller 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

17 år etter at Lance Armstrong slo gjennom med å vinne VM i Oslo, er Norges Cykleforbund (NCF) i ferd med å planlegge en søknad om å arrangere et nytt sykkel-VM på landevei i 2014 eller 2016.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen opplyste onsdag, i forbindelse med forbundets 100-årsjubileum, at første stopp på veien blir å søke om å være vertskap for EM i 2012. Det blir i så fall for U23-, kvinne- og juniorryttere.

I løpet av 2011 må NCF ha sendt en VM-søknad.

– Det er ingen hemmelighet at Thor Hushovds VM-gull har ført til at vi legger ekstra innsats i dette prosjektet. Med alt som skjer av positiv aktivitet i Sykkel-Norge, mener vi tiden nå er moden, sier sykkelpresidenten til NTB.

– En drøm

Verdensmester Thor Hushovd hadde ikke hørt noe som helst om dette før Tiedemann Hansen slapp nyheten på NCFs 100-årsdag.

– Da har jeg intet annet valg enn å fortsette, da, gliste Hushovd.

– Jeg er litt overrasket, for det eneste jeg har hørt om dette før, er at det ikke var aktuelt for Norge med sykkel-VM ennå. Men det er en drøm å få sykle VM på hjemmebane, fortalte Hushovd, som vant VM i australske Geelong 3. oktober.

Han er tidenes første nordiske verdensmester for profesjonelle i landeveissykling.

Årsaken til at kun 2014 eller 2016 er aktuelt, er signalene fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) om at 2015-mesterskapet ikke vil bli tildelt Europa.

Fire-fem byer

Landeveis-VM ble sist arrangert i Norge i 1993. En da ukjent Lance Armstrong feiret sin første store triumf med seier og møte med kong Harald. Det er ikke bestemt hvor et eventuelt nytt VM i Norge skal gå, men Oslo er en av fire-fem aktuelle byer.

NCF har luftet ideen med enkelte selskaper som er potensielle samarbeidspartnere og fått positiv respons.

VM for 17 år siden gikk dundrende konkurs og påførte NCF milliongjeld.

– Det er vi krystallklare på: Taler noe for at dette blir risikabelt økonomisk, trekker vi bare søknaden. Sykkelforbundet ønsker definitivt ikke gå løs på 15 nye år med underskudd, sier Harald Tiedemann Hansen.

Neste års VM skal gå i København. I 2012 er nederlandske Limburg tildelt mesterskapet etter OL i London. Så i 2013 står italienske Firenze for tur.

Oslo (1993) og København (1956, 1949 og 1931) er eneste nordiske byer som har avviklet sykkel-VM.

Personvernpolicy